Връзки за достъпност

Извънредни новини

Откривателите на "квантовите точки" си поделиха Нобеловата награда за химия


Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов, носители на Нобелова награда за химия, 2023 г.
Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов, носители на Нобелова награда за химия, 2023 г.

Американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и работещият в Съединените щати (САЩ) руснак Алексей Екимов спечелиха Нобеловата награда за химия. Тя им беше връчена "за откриването и синтеза на квантови точки".

Свойствата на елементите обикновено се определят от броя на електроните в тях. Когато обаче материята достигне наноразмери, въникват квантови явления, които зависят от размера ѝ.

Тазгодишните нобелови лауреати поотделно са допринесли за създаването наночастици, наречени квантови точки. При тях размерът определя свойствата. Сега те са от голямо значение за нанотехнологиите.

"Квантовите точки имат много очарователни и необичайни свойства. Те имат различни цветове в зависимост от размера си", казва Йохан Аквист, председател на Нобеловия комитет по химия.

Квантовите точки вече се използват при телевизорите и мониторите, базирани на технологията QLED, както и при светодиодните лампи. Те могат да се използват и да насочват хирурзите, когато отстраняват туморна тъкан.

Преди откритията на тримата химици във физиката е известно, че на теория при наночастиците могат да възникнат квантови ефекти, зависещи от размера. През 80-те години на миналия век обаче Алексей Екимов успява да го докаже на практика.

Той създава зависими от размера квантови ефекти в цветно стъкло. Екимов демонстрира, че размерът на частиците влияе върху цвета на стъклото чрез квантови ефекти.

Няколко години по-късно Луис Брус доказва квантови ефекти, зависещи от размера, при частици, свободно плаващи в течност.

През 1993 г. Мунги Бавенди прави революция в химическото производство на квантови точки, като в резултат на това получава почти съвършени частици. Това високо качество е необходимо, за да могат те да бъдат използвани на практика.

Учените вярват, че в бъдеще квантовите точки биха могли да допринесат за създаването на гъвкава електроника, миниатюрни сензори, по-тънки слънчеви батерии и криптирана квантова комуникация.

В понеделник наградата за физиология или медицина беше връчена на учените, допринесли за създаването на иРНК ваксини срещу COVID-19. Във вторник наградата за физика получиха трима учени за работата си върху движението на електроните в атомите и молекулите за удивително кратка част от секундата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG