Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жените на Исландия и премиерката стачкуват за равно заплащане с мъжете


Министър-председателката на Исландия, Катрин Якобсдотир
Министър-председателката на Исландия, Катрин Якобсдотир

Десетки хиляди исландски жени стачкуват във вторник срещу неравенството между половете, съобщи Ройтерс. Сред тях е и министър-председателката Катрин Якобсдотир.

Това е първата целодневна стачка на исландски жени и небинарни хора от 48 години насам. През 1975 г. 90% от исландските жени спират работа в знак на протест срещу неравенството между половете.

Освен министър-председателя ще участват работнички от риболовната индустрия, учители, медицински сестри и много други. Под лозунга "Това ли наричате равенство?" те искат да привлекат вниманието към продължаващата разлика в заплащането на жените и мъжете и широко разпространеното сексуално насилие.

"Стремим се да привлечем вниманието към факта, че ни наричат рай на равенството, но все още има неравенство между половете и спешна нужда от действия", каза Фрейя Стейнгримсдотир, организатор на стачката и директор по комуникациите на Исландската федерация на държавните служители.

"Женските професии, като например здравните услуги и грижите за деца, все още са подценени и много по-ниско платени", каза Стейнгримсдотир пред Ройтерс.

Министър-председателят Катрин Якобсдотир каза пред исландските медии, че възнамерява да участва в стачката и да не отива на работа.

Исландия се смята за една от най-прогресивните страни в света по отношение на равенството между половете. За 14 поредни години страната е начело в класацията на Световния икономически форум за различията между половете.

По данни на статистическата служба на Исландия в някои отрасли и професии жените печелят с поне 20% по-малко от исландските мъже. Според проучване на Исландския университет 40% от исландските жени са преживели основано на пола насилие, както и сексуално насилие през живота си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG