Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чуждестранни медии поискаха достъп до Газа на фона на съобщения за стотици убити в един ден


Израелски войници
Израелски войници

Журналисти подписаха декларация с искане към Израел и Египет да осигурят достъп до Ивицата Газа за всички чуждестранни медии, съобщи Би Би Си.

Искането идва на фона на съобщения на властите в Газа по-късно в четвъртък за над 100 убити палестинци, които са чакали на опашка за хуманитарна помощ. Израел отрече информацията, като каза, че много от жертвите са били прегазени от камионите с помощи.

Двете противоречащи си твърдения не могат да бъдат независимо потвърдени. От началото на войната между Израел и Хамас чуждестранните журналисти нямат достъп до Ивицата.

Хамас е палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица държави. През октомври тя извърши масирана атака срещу Израел, след която Тел Авив обяви състояние на война.

В четвъртък здравното министерство в Газа, което е под контрола на Хамас, съобщи, че най-малко 104 палестинци са били убити, докато са чакали да получат помощи. Стотици други са били ранени.

Израел обаче отхвърли твърденията. Говорител на израелското правителство първоначално обвини за инцидента камиони с хуманитарна помощ, управлявани от палестинци, които са се врязали в тълпата.

По-късно израелски военен служител каза, че става дума за два отделни инцидента, като при вторият е имало и стрелба от израелските сили.

Подобни данни не могат да бъдат проверявани от чуждестранните медии, тъй като те нямат свои представители на място. По-рано в сряда десетки журналисти от медии като Би Би Си, Си Ен Ен, Скай нюз, Channel 4, Ен Би Си и други подписаха писмо с искане Израел и Египет да осигурят достъп за чуждестранни журналисти до Ивицата Газа.

В него те казват, че нуждата от обективно отразяване на терен е наложителна. От властите в Израел се иска да позволят на международните журналисти да работят в Газа, а от тези в Египет да разрешат достъпа до пропускателния пункт в Рафах между Египет и Газа.

Журналистите пишат, че все още им се отказва достъп до военната зона. Редки изключения правят силно контролираните пътувания с израелските военни, на които обикновено се показват само оръжейни складове или тунели, които Хамас използва.

До момента Клариса Уорд от Си Ен Ен е единственият чуждестранен журналист, получил достъп до Газа през Египет. Тя е част от подписалите декларацията за достъп до военната зона. През декември тя успя да прекара няколко часа в Рафах.

От началото на войната между Израел и Хамас палестински журналисти работят на терен, но десетки от тях са ранени или убити. Някои от тях са безследно изчезнали.

Асоциацията на международната преса (FPA) в Йерусалим обвини Израел в налагането на безпрецедентна забрана за достъп на независими журналисти до Газа. Това стана след като Върховният съд в Израел отхвърли иска на организацията поради съображения за сигурност.

От началото на войната между Израел и Хамас са убити поне 83 палестински и двама израелски журналисти.

При масираните атаки на Хамас през октомври бяха убити 1200 души, а други 253 - отвлечени. Тогава Израел обяви състояние на война и започна ответни удари. До момента при тях са били убити над 30 000 палестинци по данни на властите в Газа.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG