Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина бившият социален министър Иван Нейков


Иван Нейков
Иван Нейков

На 68-годишна възраст почина Иван Нейков - адвокат и специалист по трудово право. Това съобщи съпругата му Светлана Нейкова пред БТА.

Иван Нейков е роден на 17 април 1955 г. в Хасково. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и до 1990 г. е инспектор-юрист в Главната инспекция по труда.

Между 1990 и 1997 г. той е завеждащ правен отдел в Конфедерацията на независимите синдикални дружества в България (КНСБ) и зам.-председател на синдиката.

През 1997 г. е министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997). Остава начело на министерството, вече преименувано на Министерство на труда и социалната политика, и в последвалото правителство на Иван Костов (1997-2001).

Нейков е председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Преподавател по трудово право и социално осигуряване в Софийския и в Нов български университет.

Пенсионната реформа

Нейков е създател на днешната пенсионна система. Той е начело и на пенсионната реформа, която започва по времето на галопиращата инфлация през 1997 г., когато идва на власт правителството на ОДС с премиер Иван Костов.

"Най-прозрачната реформа на прехода е пенсионната", казва Нейков в интервю за в. "Трета възраст".

Създаването на пенсионната система започва със създаването на Националния осигурителен институт (НОИ) и продължава няколко години. До към 2001 г. е създадена цялостната пенсионна система, като е използван опит и експертиза от много страни в света, информация и консултация от Световната банка.

Новият модел за осъвременяване на пенсиите чрез индивидуален коефициент е базиран на осигурителен принос, а не на трудов стаж, както дотогава. Използван е друг модел на формиране на работната заплата и на цената на труда. Според новата политика по доходите размерът на осигурителната тежест трябва да бъде съхранен и да се подхожда предпазливо при промяната размера на осигуровките.

Създадени са и т.нар. три стълба на пенсионно осигуряване (задължително държавно, допълнително задължително и допълнително доброволно) като едно цяло, което ще функционира заедно в условията на взаимодействие.

От тогава Кодексът за социалното осигуряване е поправян над 200 пъти, а идеята за формиране на цена на труда потъва.

"Сегашната политика по доходите се базира на улицата, в смисъл на протеста. Нададе глас някоя гилдия – и ѝ вдигат заплатата с 5-10%. Това въобще не е политика по доходите", казва Нейков.

Той добавя, че с годините се намалява и размерът на осигуровките с цел създаване на нови работни места, но в резултат се отваря единствено дупка в бюджета на НОИ.

"Сега се движим към средноазиатския вариант – половината пенсионери са с еднакви пенсии", казва Нейков и добавя, че това е тревожно и несправедливо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG