Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ще проверява дейността на Ивелин Михайлов и "Исторически парк"


Ивелин Михайлов и негови поддръжници се събраха пред Народното събрание, докато се обсъждаше създаване на комисията, 11 юли 2024 г.
Ивелин Михайлов и негови поддръжници се събраха пред Народното събрание, докато се обсъждаше създаване на комисията, 11 юли 2024 г.

Временна комисия в Народното събрание ще проверява дали има данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и неговия атракцион „Исторически парк“, предаде БТА.

Михайлов е член на партия „Величие“ и се смята за идеолог на формацията. Собственик е и на „Исторически парк“ край Варна. През 2019 г. разследване на „Капитал“ показа, че дружеството функционира на принципа на незаконна схема.

Новината за временната комисия идва седмица след като парламентарната група на „Величие“ се разпадна. Дотам се стигна, след като Михайлов си размени серия от обвинения с Николай Марков - депутат и вече бивш председател на парламентарната група на формацията, както и бивш служител на Националната служба за охрана (НСО).

Първо Михайлов излезе с остри обвинения, че има „пробити“ депутати на „Величие“, които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ. Последваха и твърдения, че Марков се опитва да овладее партията.

От своя страна Марков обвини Михайлов, че оказва натиск върху депутатите на формацията, заключвал ги е в къщата си и е събирал телефоните им. Марков освен това поиска бизнесът на Михайлов да се отдели от партийната работа.

В крайна сметка групата в парламента се разпадна и депутатите от „Величие“ останаха независими.

Предложението за създаване на комисия за проверка на Михайлов беше внесено от депутати, които бяха част от тази група - Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков.

По-късно предложението беше припознато и от народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Временната комисия се състои от 18 депутати, по трима от всяка парламентарна група. Тя ще работи в продължение на един месец и ще има за задача да установи всички факти и обстоятелства за наличие на извършени престъпления от страна на Михайлов и свързани с него хора.

Комисията ще проверява дейността на „Исторически парк“ - дали има престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, измама и търговия с влияние. Ще се разглежда и въпросът дали по отношение на Михайлов е имало бездействие на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи (МВР) и други институции.

Партия „Величие“ беше създадена преди няколко месеца и изненадващо влезе в парламента. Като нейни лидери се очертаха Марков и Михайлов. Марков стана депутат, а Михайлов остана извън парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG