Връзки за достъпност

Извънредни новини

Секс, омраза, видео. Какви са мръсните трикове преди ключовите избори в Сърбия


Джордже Микетич
Джордже Микетич

Управляващата партия в Сърбия играе мръсно в кампанията за местни и предсрочни парламентарни избори. Срещу опозицията се вадят секскомпромати, плаши се с кръв и война. Въпреки това Вучич може да загуби Белград и мнозинството в парламента.

В края на ноември международни наблюдатели посетиха Сърбия. В заключението си те написаха, че кампанията за местните и извънредните парламентарни избори на 17 декември е била "силно поляризирана" и белязана от "безпрецедентно" всяване на страх и нападки срещу опозицията. Те констатираха още "реч на омразата", както и "натиск срещу членове на опозицията, журналисти и активисти на гражданското общество".

Няколко дни след като наблюдателите на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) си тръгнаха, нещата се влошиха още повече. В социалните мрежи беше разпространено видео, на което кандидатът на белградската опозиция Джордже Микетич се наслаждава на сексуален момент. Снимки от видеото излязоха на първите страници на проправителствените таблоиди. По някои телевизионни канали в новините бяха излъчени моменти от личния запис на Микетич.

Новините за мръсните трикове в предизборната кампания в Сърбия идват след цяло лято на многохилядни протести, които принудиха президента Александър Вучич да обяви предсрочни парламентарни избори.

Протестите избухнаха след две масови стрелби през май, при които загинаха 19 души, включително 10 в училище. Десетки хиляди сръбски граждани излязоха на улицата, за да протестират срещу реакцията на правителството на стрелбата и призоваха Вучич и други високопоставени служители да подадат оставка.

Друга причина за предсрочните избори, според някои наблюдатели, е че така Вучич има оправдание за да не признае независимостта на Косово, след като напрежението там се покачи през есента. При един от инцидентите косовски полицай беше убит от група въоръжени сърби.

Според последните социологически проучвания дългогодишният лидер на страната Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) ще спечелят изборите в цялата страна. Въпреки че от май Вучич не е начело на управляващата СНС той е най-активната личност в кампанията и е начело на листа с кандидати за депутати в 250-местния парламент.

Надпреварата за Белград обаче виси на косъм, като едно от октомврийските социологически проучвания дори прогнозира триумф за опозицията.

Почти 20 години на власт

Вучич държи властта в Сърбия от 2014 г. Първо като министър-председател, а след това и като президент. На президентските и парламентарните избори през април 2022 г. партията на Вучич спечели 60% от гласовете и пълно мнозинство, а самият той спечели нов петгодишен мандат като президент.

Този път изборите се очаква да бъдат голямо предизвикателство за Вучич, тъй като основните проевропейски опозиционни партии формираха нова коалиция - "Сърбия срещу насилието". Това беше лозунгът на протестиращите, които излязоха по улиците на Сърбия това лято.

"Послание към всички опоненти

Един от членовете на новата опозиционна коалиция е лявата партия "Заедно", която има пет места в Скупщината - парламентът на Сърбия. Депутат от партията е Микетич - писател и активист, който многократно е критикувал Вучич, сръбското правителство и местните власти в Белград.

На 27 ноември Микетич написа в X (бившия Twitter), че е получил интимна снимка от неизвестен телефонен номер в приложението за съобщения Viber. На снимката се виждат мъж и жена със замъглени лица в интимна поза, а съобщението към нея гласи: "Подготвихте ли мама за това?"

Микетич каза, че е получил съобщението по-малко от 12 часа, след като президентът Вучич е казал за него по националната телевизия, че е "човешки позор" и е намекнал, че знае нещо за опозиционния политик. Заради това "Сърбия срещу насилието" обвини Националната разузнавателна агенция за сигурност (БИА), че е замесена, а Вучич че е наредил публикуването на видеото.

БИА и Вучич отрекоха обвиненията. .

Два дни след туита на Микетич видеото става достъпно в интернет, а поддръжници на правителството твърдят, че жената е проститутка. Части от видеото дори бяха излъчени по частния телевизионен канал Pink TV, който е собственост на сръбския медиен магнат Желко Митрович. Той е известен с проправителствената си линия.

Микетич, който е женен, потвърди автентичността му и заяви, че видеото е било съхранено на лаптоп, който е бил откраднат от апартамента му през януари 2022 г. Пред Балканската служба на Свободна Европа, Микетич каза, че е съобщил за кражба с взлом, а полицията е провела разследване, но извършителите така и не са били открити.

Александър Вучич на билбордовете на Сръбската прогресивна партия преди изборите на 17 декември 2023 г., Белград
Александър Вучич на билбордовете на Сръбската прогресивна партия преди изборите на 17 декември 2023 г., Белград


"Смисълът на този запис е не само да ме сплаши, но той е послание към всички противници на този режим. Ако надигнете глас, ние ще се вгледаме в личния ви живот, вашите приятели, съпруги, деца, партитата, на които ходите, уебсайтовете, които посещавате", каза Микетич.

След публикуването на видеото и обвиненията, че жената е проститутка, съпругата на Микетич направи изявление в подкрепа на съпруга си. Не е ясно кога е заснето видеото и какво е било семейното положение на Микетич по това време.

На 1 декември Микетич обяви, че се оттегля от предизборната кампания, за да защити семейството си и да се посвети на съдебната борба след публикуването на видеото.

"Не искам публичните клевети и таблоидните атаки срещу мен да застрашават кампанията на коалиция "Сърбия срещу насилието", каза Микетич пред Балканската служба на RFE/RL. Все още не е ясно дали той ще запази мястото си в сръбския парламент.

Десетки хиляди сърби блокираха булеварди и магистрали в протест срещу насилието
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Шпиониране по домовете


Публикуването на видеото беше осъдено от опозицията. "Смятам, че [изтичането на видеото] премина всички граници на една прилична политическа кампания и че това е най-мръсното нещо, което някога сме виждали", каза кандидатът на "Сърбия срещу насилието" за кмет на Белград Владимир Обрадович пред сръбската телевизия N1 на 1 декември.

В съвместно изявление, публикувано на 2 декември, опозиционната коалиция твърди, че Вучич е "наредил публикуването" на видеото, което според нея е било подпомогнато от БИА.

Протестиращи и опозиционни активисти спряха движението на няколко места в страната след седмици на антиправителствени протести, които изкараха десетки хиляди по улиците след две последователни масови стрелби в началото на май.
Протестиращи и опозиционни активисти спряха движението на няколко места в страната след седмици на антиправителствени протести, които изкараха десетки хиляди по улиците след две последователни масови стрелби в началото на май.

В две отделни изявления БИА отрече да носи отговорност за "създаването или разпространението" на видеоклипа. Президентът Вучич също отрече да е замесен и обвини Микетич, че е използвал видеото, за да се "представи за жертва".

“В информацията, която получих от БИА, се казва, че е било заснето от близко разстояние от един от техните приятели", каза Вучич.

Картата с войната

Изтичането на видеоклипа се случи на фона на предупрежденията на ПАСЕ за "силно поляризирана кампания" преди изборите на 17 декември. За нея организацията каза, че е "белязана от безпрецедентно ниво на негативна кампания и всяване на страх, атаки срещу опозицията и журналистите и сериозни проблеми, свързани с медиите".

Един от тези елементи е заплаха от страна на Вучич с кръвопролития и война, ако той и партията му не спечелят изборите.

"В речите си Вучич разделя гражданите и подстрекава към своеобразна борба за референдум, като казва на гражданите, че ако една политическа партия не спечели, в Сърбия ще има кръвопролитие", каза пред Балканската служба на Свободна Европа Раса Неделков, програмен директор на базирания в Белград Център за изследвания, прозрачност и отчетност, който наблюдава изборите в Сърбия от 2016 г.

Проучванията показват, че партията на Вучич ще е първа на изборите, но този път може да няма мнозинство. Според проучване на центъра Нови сръбски политически мисли (НСПМ) от средата на ноември за опозиционната "Сърбия срещу насилието" ще гласуват 25.8%, а за коалицията на Вучич ще гласуват 39.2%. Това би бил най-ниският резултат в периода, в който Вучич доминира в сръбската политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG