Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Престъпно и терористично". Полицай е убит в Северно Косово


Премиерът на Косово Албин Кутри
Премиерът на Косово Албин Кутри

Косово съобщи в неделя за смъртта на полицай и раняването на друг рано сутринта в населения с етнически сърби район в северната част на страната.

Новината идва, след като по-рано през май и юни в Северно Косово имаше размирици. Поводът беше, че премиерът на Косово Албин Курти пренебрегна външните предупреждения и се опита да назначи със сила четирима кметове в предимно сръбски северни общини след бойкотирани частични избори за заемане на постове, освободени от протестиращи сърби.

Възникналото в резултат на това напрежение прерасна в насилие, при което бяха ранени десетки миротворци от КФОР на НАТО и някои протестиращи етнически сърби.

В неделя премиерът Курти нарече случилото се през нощта "престъпно и терористично действие". По негови думи около 3:00 ч. сутринта в Банска, община Звечан, е започнала престрелка между полицията и "професионалисти с маски и въоръжени с тежки оръжия".

Курти обвини "организираната престъпност с политическа, финансова и логическа подкрепа от официален Белград", като каза, че тя "атакува нашата държава".

Първоначално се съобщаваше за един загинал и един ранен полицай, като по-късно от изявление на косовската полиция стана ясно, че ранените са двама.

В изявлението се казва, че ранените полицаи са били прехвърлени в болница в Прищина с наранявания, които не застрашават живота им.

Лекар от местно медицинско заведение съобщи за балканската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL), че лекарите са извадили шрапнел от граната от гърдите и ръката на един от ранените полицаи.

Полицията твърди, че служителите ѝ понякога стават мишена на нападения от страна на организирани въоръжени групи в района.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на бившата си провинция, в която живеят предимно етнически албанци. Много сърби в Косово са останали зависими от т.нар. паралелни структури, които Прищина смята за незаконни.

Звечан е една от четирите предимно сръбски общини, в които през май избухнаха размирици след бойкотиране на изборите и опити на Прищина насилствено да назначи местни служители от етнически албанци.

Местните сърби понякога блокират пътища и извършват други прояви на неподчинение на косовските власти в северните райони.

В изявление на косовската полиция се казва, че три единици за бързо реагиране "са срещнали съпротива от няколко различни позиции", докато са реагирали около 2:30 ч. на откриването на два необозначени тежкотоварни автомобила, които са блокирали мост, водещ към Банска. В съобщението се казва, че те са били обстрелвани "с арсенал от огнестрелни оръжия, включително ръчни гранати".

Западните посредници в преговорите със Сърбия и Косово сигнализират за разочарование, тъй като преговорите този месец, в които участва и сръбският президент Александър Вучич, не успяха да постигнат пробив в разговорите за нормализиране на обстановката.

Тези разговори са част от десетилетния дипломатически стремеж на САЩ и ЕС към официализиране на отношенията и поправяне на последиците от войните в района през 90-те години, след разпадането на Югославия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG