Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо Израел отговори на Иран с подозрително ограничена атака


База на иранските военновъздушни сили в Исфахан
База на иранските военновъздушни сили в Исфахан

Израел предприе подозрително малка атака срещу Иран в отговор на безпрецедентното въздушно нападение на Техеран преди дни. Според експерти тя има за цел да деескалира нарастващото напрежение, като същевременно изпраща ясно послание на Иран.

Израел се закани да накара Иран да си плати за безпрецедентната атака с дронове и ракети, извършена от Техеран на 13 април.

Предполагаемият военен отговор на Израел в петък сутринта обаче изглежда беше ограничен по мащаб и обхват и имаше за цел да деескалира напрежението.

Техеран каза, че е свалил три квадрокоптерни (четирироторни) дрона край централния град Исфахан, където се намират ключови военни и ядрени съоръжения. Висши служители на САЩ, пожелали анонимност, казаха, че Израел е използвал ракети при нападението.

Експерти казват, че използването на малки квадрокоптерни дронове, които не могат да изминат големи разстояния, предполага, че атаката е започнала от вътрешността на иранската територия.

Израел все още не е поел отговорност за нападението в Исфахан, но според експерти предполагаемият израелски отговор е изпратил ясно послание до Техеран.

Уязвимост и деескалация

Раз Зимт, старши изследовател в базирания в Израел Институт за изследвания на националната сигурност, казва, че използването на квадрокоптерни дронове от Израел, ако се потвърди, подсказва, че целта е била "да изложи на показ уязвимостта на иранските сили за сигурност" на собствената им територия.

По думите на Зимт атаката не е лишена от рискове, но от всички налични за Израел възможности тя е била може би най-малко рискованата.

"Израел не е поел отговорност и аз определено се надявам, че няма да го направи", казва той. Според Зимт на този етап отричането е "от жизненоважно значение" за намаляване на напрежението, тъй като това би затруднило Иран да отговори, въпреки че не е невъзможно да го направи.

Ройтерс цитира и неназован ирански служител, който казва, че Техеран "няма план да отвърне на удара веднага".

Фарзин Надими, старши научен сътрудник във Вашингтонския институт, каза пред радио Фарда, иранската служба на Радио Свободна Европа, че ако Израел стои зад атаката в Исфахан, то тя е извършена по начин, "който носи най-малък риск от иранско отмъщение".

Другите удари

В същия ден, в който беше извършено нападението в Исфахан, Израел беше обвинен, че е нанесъл удари по системи за противовъздушна отбрана в Сирия - ключов съюзник на Техеран, където присъстват сили на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция.

Зимт казва, че Израел иска да изпрати още едно послание - "ние атакувахме и в Сирия, а не само в Иран, което означава, че не сме готови да приемем така нареченото "ново уравнение", което иранците се опитват да ни наложат".

Нападението на Иран от 13 април беше в отговор на предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Сирия на 1 април, при който загинаха седем ирански командири, включително двама генерали.

Техеран каза, че атаката му показва, че е установено "ново уравнение" и Иран няма да остави израелските удари по иранските интереси в чужбина без отговор.

Израел е обвиняван, че и преди е атакувал военни обекти в Исфахан с малки дронове. През януари 2023 г. там беше ударен военен завод. Три месеца по-късно Иран каза, че е осуетил нападение с дрон срещу комплекс на Министерството на отбраната в града.

Форум

XS
SM
MD
LG