Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел е в готовност за ново примирие в Газа, каза президентът Херцог


Президентът на Израел Исаак Херцог
Президентът на Израел Исаак Херцог

Израелският президент Исаак Херцог съобщи, че държавата е готова за нова хуманитарна пауза и допускане на още помощи за жителите на Газа, която да позволи освобождаването на заложници, взети от Хамас, съобщи Ройтерс.

Хамас е ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Тя контролира Ивицата Газа, която граничи с Израел и Египет и където живеят над 2,3 млн. души.

Новината идва на фона на ожесточените престрелки по улиците на втория по големина град в Газа между израелски войници и бойци на Хамас. В същото време Организацията на обединените нации отложи гласуването на предложение за увеличаване на доставките на помощи за палестинския анклав, изправен пред хуманитарна катастрофа.

Според източници на CNN правителството в Израел е предложило едноседмично примирие в замяна на 40 заложници. Десетки от пленените израелци вече бяха разменени с палестински затворници по време на примирието през ноември.

"Израел е готова за още една хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, за да се даде възможност за освобождаване на заложниците", каза пред събрали се посланици Херцог, чиято функция е предимно церемониална.

"Отговорността е изцяло на (лидера на Хамас Яхия) Синуар и (другите) ръководители на Хамас", добави той.

На брифинг във вторник израелски военни представители казаха пред репортери, че тежките цивилни жертви са цената на израелската кампания за унищожаване на Хамас и стратегията им за водене на война в градски условия, въпреки глобалната тревога от огромния брой човешки жертви.

Според здравното министерство на палестинския анклав атаките на Израел са превърнали крайбрежния анклав в руини. Те са довели до повсеместен глад и бездомност и са причинили смъртта на близо 20 000 жители на Газа.

Войната между Израел и Хамас започна през октомври с мащабно и непредвидено нападение на Хамас срещу Израел. При атаката загинаха 1200 души, сред които израелски и чуждестранни цивилни, както и военни. Около 240 души бяха взети за заложници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG