Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки нареждането на Международния съд. Израел продължава атаките в Рафах


Палестинци, бягащи от Рафах, 13 май 2024 г.
Палестинци, бягащи от Рафах, 13 май 2024 г.

Израел продължава бомбардировките в Ивицата Газа, включително в Рафах.

Това се случва ден след като Международният съд (МС) на ООН нареди на Тел Авив да "незабавно да спре" военните операции в южния град.

Израел не дава знаци, че решението на МС е повлияло на военните му планове.

"Израел не е и няма да извършва военни операции в района на Рафах, които „създават условия на живот, които биха могли да причинят унищожаването на палестинското цивилно население, изцяло или частично“, каза в израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби в отговор на подобна формулировка в решението на МС.

Рано сутринта в събота, часове след решението на съда, Израел нанесе удари по ивицата Газа, докато боевете между израелските войски и бойците на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС, продължават.

Съобщава се за въздушни удари в Рафах и централния град Дейр ал Балах.

В решението си от 24 май МС каза, че Израел трябва да спре офанзивата си в Рафах и да предприеме спешни мерки за справяне с хуманитарната криза в целия регион. Мерките трябва да включват повторно отваряне на граничния пункт Рафах с Египет.

Заповедта е част от дело, заведено от Южна Африка, което обвинява Израел в геноцид и иска от съда да постанови, че Израел трябва да спре офанзивата си в южния град.

В друго решение от 26 януари МС постанови, че Израел трябва да направи всичко, за да предотврати геноцид по време на своята офанзива, но не нареди прекратяване на огъня. На 28 март съдът нареди на Израел да предприеме всички необходими и ефективни действия за осигуряване на основни хранителни доставки на палестинското население в Газа.

Решенията на съда са правно обвързващи, въпреки че той няма как да ги наложи. Последното решение засили международния натиск върху Тел Авив дни след като Норвегия, Ирландия и Испания обявиха, че ще признаят Палестинската държава и след като главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) каза, че ще поиска заповеди за арест по обвинения във военни престъпления за израелския премиер Бенямин Нетаняху, Израелският министър на отбраната Йоав Галант и висши лидери на Хамас.

Израел и Хамас воюват от 7 октомври 2023 г., когато бойците на ислямистката групировка предприеха масирана трансгранична атака срещу Израел. Около 1200 израелски граждани бяха убити при атаката, докато други 240 бяха взети за заложници, някои от които все още се държат от Хамас в Газа. В отговор офанзивата на Израел, която продължава вече осем месеца, взе десетки хиляди жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG