Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният съд на ООН нареди на Израел "незабавно да спре" офанзивата си в Рафах


Британският юрист Малкълм Шоу гледа на Международния съд по време на решението по искането на Южна Африка да нареди спиране на израелската офанзива Рафах в Газа в Хага на 24 май
Британският юрист Малкълм Шоу гледа на Международния съд по време на решението по искането на Южна Африка да нареди спиране на израелската офанзива Рафах в Газа в Хага на 24 май

Международният съд (МС) на ООН нареди на Израел „незабавно да спре“ офанзивата си в Рафах, съобщиха световните агенции в петък.

Новината идва, след като израелската армия започна настъплението си в най-южния град в Ивицата Газа в началото на месеца.

Допреди това там беше концентрирана голяма част от населението, което беше изтласкано от останалите части на анклава вследствие на тежки израелски атаки. Преди да навлезе в Рафах, Тел Авив предупреди цивилните да се евакуират оттам.

Според Върховния съд на ООН ситуацията в града е "катастрофална" и води до допълнителни рискове от непоправими щети за правата на хората в Газа. МС също така нареди на Израел да се яви пред съда в рамките на един месец, за да даде обяснения за действията си.

Решението на съда е по молба на Южна Африка, която заведе дело срещу Израел с обвинения, че израелската армия извършва геноцид, които Тел Авив отхвърля. Претория настоява и за прекратяване военните действия, за да бъде улеснен достъпът на хуманитарна помощ до Ивицата.

През януари съдът нареди на Израел да направи всичко по силите си, за да предотврати геноцид в Газа, но не нареди прекратяване на огъня.

В петък съдът нареди също да бъде отворен граничният пункт при Рафах с Египет, за да може оттам да влиза хуманитарна помощ, както и да бъде осигурен достъп до анклава за следователи и мисии за установяване на фактите.

Ивицата граничи само с Израел, Египет и Средиземно море. След като граничният пункт при Рафах беше затворен, САЩ поставиха временно пристанище, по който да се внася хуманитарна помощ.

Решенията на МС са правно обвързващи, но на практика съдът не може да ги наложи. Съдът не е взел решение по основното обвинение в геноцид, което може да отнеме години.

Израел обяви война на палестинската паравоенна групировка Хамас, която управлява Ивицата и е обявена за терористична от ЕС и САЩ. Това се случи, след като на 7 октомври тя осъществи най-мащабната си атака срещу Израел. Тогава бяха убити 1200 души, а 240 бяха отвлечени.

Израелския отговор взе над 35 000 жертви според властите в Газа. Тел Авив е обект на все повече международен натиск и рискува влошаване на отношенията с основния си партньор САЩ, които се обявиха против офанзивата в Рафах.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG