Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В капан в домовете си". Израел продължава настъплението към Рафах


Дим се издига над сграда след израелска бомбардировка в Рафах в южната част на Ивицата Газа на 10 май 2024 г.
Дим се издига над сграда след израелска бомбардировка в Рафах в южната част на Ивицата Газа на 10 май 2024 г.

Във вторник израелските танкове навлязоха по-дълбоко в граничния град Рафах. Те достигнаха част от жилищните райони южната част на Газа, съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона на многократни предупреждения от международните съюзници на Израел да не предприемат сухопътно настъпление в Рафах. След началото на войната между Хамас и Израел там са потърсили убежище над един милион души. Израел обаче смята, че в града се укриват четири батальона на Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Във вторник говорителят на израелските власти Даниел Хагари каза, че от началото на операцията в Рафах преди седмица израелските сили са убили около 100 членове на Хамас, открили са 10 тунела и много оръжия.

"Действаме решително и в трите части на ивицата Газа. Силите от въздуха, сушата и морето нанасят едновременно удари по цели на терористите", каза той, визирайки северната, централната и южната част на анклава.

През последните дни се засилиха сраженията и на други места в Ивицата Газа, включително в северната ѝ част. Израелските военни се върнаха и в райони, където твърдяха, че вече са ликвидирали Хамас.

Късно във вторник в северната част на Газа, в бежанския лагер Джабалия имаше престрелки. „Много хора са в капан в домовете си“, казва пред Ройтерс 57-годишният Насер, баща на шест деца.

Във вторник Израел е убил около 80 бойци и е унищожил ракетни установки и съоръжения за производство на оръжие в центъра на Джабалия, каза Хагари.

В град Газа, също в северната част на анклава, при израелски въздушен удар по къща късно във вторник са загинали четирима души и са ранени няколко други, съобщиха медици, цитирани от Ройтерс.

В друг квартал на града израелски булдозери разрушиха къщи, за да прокарат нов път за танкове. Израелските военни съобщиха, че са ликвидирали около 150 бойци и са разрушили 80 постройки, използвани от Хамас там.

На 7 октомври Хамас нападна Израел, уби 1200 души и отвлече над 200 други. Израел обяви война на групировката и започна действия в Ивицата Газа. Броят на загиналите палестинци във войната вече надхвърли 35 хиляди души според здравните служители на Газа, чиито данни не правят разлика между цивилни и бойци.

В началото на май Израел овладя граничния пункт Рафах, който граничи с Египет, което доведе до напрежение между двете държави. Кайро каза, че няма да допуска помощи, докато израелски военни контролират пункта.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не нахлува в Рафах без гаранции за цивилното население, а миналата седмица забави доставката на оръжия за Израел.

Американски служител, поискал анонимност, е съобщил пред Ройтерс, че Израел е обещал да не предприема сериозни действия в Рафах, без да се съгласува с Вашингтон.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също осъди ескалацията на ситуацията в Рафах от страна на Израел.

Израел е наредил на цивилното население да се евакуира от части на Рафах, а по оценки на Агенцията за бежанците на ООН от 6 май насам около 450 000 души са напуснали града. От началото на войната над 1 милион души са потърсили убежище там.

Те се преместват на места като Ал-Маваси, пясъчна крайбрежна ивица, която според организации, оказващи помощ на място, не разполага със санитарни и други съоръжения за настаняване на разселени хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG