Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел се е съгласила да спре военните действия по време на месеца Рамадан, твърди Байдън


Разрушенията в град Газа в Ивицата Газа, 19 февруари 2024 г.
Разрушенията в град Газа в Ивицата Газа, 19 февруари 2024 г.

Израел се е съгласила да спре временно военните действия в Ивицата Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Това каза американският президент Джо Байдън пред американската телевизия Ен Би Си във вторник.

Думите на Байдън идват на фона на усилия от страна на преговарящите да постигнат прекратяване на военните действия. Войната между Израел и Хамас започна преди повече от 6 месеца. Хамас е палестинска паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и други държави.

Ако сега групировката приеме условията за временно примирие, то трябва да бъде в периода между 10 март и 9 април, когато е месецът Рамадан.

Във вторник Байдън каза, че целта на предложеното споразумение за временно спиране на огъня е да се даде възможност да бъдат изведени част от заложниците, които Хамас още държи. През октомври групировката отвлече около 240 души като заложници, а по последни данни в Газа все още се държат най-малко 130 души. Предполага се, че повече от 30 от тях са мъртви.

Според източници на Ройтерс предложеното споразумение предвижда Хамас да освободи 40 израелски заложници, сред които жени, деца под 19 г., възрастни над 50 г. и болни хора. От своя страна Израел ще освободи 400 палестински затворници с уговорката, че няма да ги арестува отново.

В интервю за Ен Би Си Байдън каза, че временно примирие би дало възможност на палестинците да започнат процес по създаване на собствена държава. По-рано министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли този сценарий.

По-рано Израел съобщи, че подготвя офанзива срещу град Рафах в Газа, в който в момента са приютени стотици хиляди цивилни палестинци. По-рано те се евакуираха от другите части на Ивицата, в които се водят сражения.

Заради тежкото положение на цивилните в Рафах САЩ казаха, че няма да подкрепят израелска военна офанзива там. Въпреки международните реакции в неделя израелската армия съобщи, че е представила пред правителството в Тел Авив "оперативен план" за дейвтията в Рафах.

При масираните атаки на Хамас през октомври бяха убити 1200 души. Тогава Израел обяви състояние на война и започна ответни удари. До момента при тях са били убити около 30 000 палестинци по данни на властите в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG