Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още няма доказателства. Започна първото изслушване за импийчмънт на Джо Байдън


Джо Байдън е обвиняван, че е прикривал сделки на сина си, които са го облагодетелствали
Джо Байдън е обвиняван, че е прикривал сделки на сина си, които са го облагодетелствали

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, в която Републиканската партия има мнозинство, проведе в четвъртък първото изслушване по разследването за импийчмънт на президента демократ Джо Байдън.

Това става по-малко от три дни преди изтичането на крайния срок, след който ще се наложи правителството частично да прекрати работа, ако Конгресът не предприеме мерки, съобщи Ройтерс.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви официално разследване за импийчмънт в началото на септември, за да бъдат разгледани твърденията, че синът на президента - Хънтър Байдън, е участвал в неподходящи бизнес сделки, които са облагодетелствали президента.

Не се очаква изслушването да разкрие нова информация за финансовите отношения на Байдън-старши със сина му, който се е занимавал с редица международни бизнес начинания, докато се е опитвал да се справи с пристрастяване към наркотици и алкохол.

По време на изслушването обаче републиканците обвиниха Джо Байдън, че е излъгал за отвъдокеанските бизнес отношения на членовете на семейството си и че не е предприел стъпки да ги изолира от официалните си задължения, докато е бил вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

"Вратата е била широко отворена за онези, които са купили това, което бизнес сътрудник описа като марката "Байдън", каза председателят на Надзорната комисия в Камарата на представителите Джеймс Коумър. -

По думите му "поне 10 пъти Джо Байдън е лъгал американския народ, че никога не е разговарял със семейството си за техните бизнес сделки.

"Американският народ изисква отговорност за тази култура на корупция", добави той.

След изслушването той обяви призовки, които ще принудят Хънтър Байдън и брата на президента - Джеймс Байдън, да предоставят на комисията личните си и бизнес банкови документи, съобщи Би Би Си.

"Ако републиканците имаха димящо оръжие или дори капещ воден пистолет, те щяха да го представят днес. Но те нямат нищо", отвърна обаче най-високопоставеният демократ в комисията - Джейми Раскин.

Все пак републиканците определиха първия ден от разследването си за импийчмънт на президента като успешен, твърдейки, че са обосновали своите аргументи. Но експерти, призовани от самите тях, предупредиха, че все още няма достатъчно доказателства за импийчмънт.

Официалното разследване предостави на законодателите по-големи правни правомощия да разследват евентуални нарушения, след като месеци наред републиканските проучвания не успяха да открият никакви конкретни доказателства.

Белият дом нарече разследването "политически трик".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG