Връзки за достъпност

Извънредни новини

Синът на Джо Байдън е обвинен в незаконно притежание на огнестрелно оръжие


Хънтър Байдън с баща си Джо Байдън

Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, получи обвинения за даване на неверни показания и незаконно притежание на пистолет, съобщиха световните агенции.

Това е последната стъпка от дългогодишното разследване срещу него. Това е и първият път, в който дете на действащ американски президент получава федерални обвинения.

В четвъртък 53-годишният Хънтър Байдън беше обвинен, че невярно е твърдял в попълнен от него документ, че не употребява наркотици и не е зависим, когато е закупил револвер Colt Cobra Special през октомври 2018 г. Според американските закони всеки, който иска да закупи оръжие, е длъжен да попълни такова заявление. Впоследствие обаче Хънтър призна, че по това време се е борил със зависимостта си към крек кокаин.

Обвиненията към сина на Байдън идват само два дни, след като републиканците от Камарата на представителите започнаха официално разследване за импийчмънт срещу неговия баща Джо Байдън. А това даде повод на адвоката на сина му да предположи, че са били повлияни от „неправомерната и пристрастна намеса на републиканците в този процес“.

Още подозрения срещу Байдън-младши

Официалното разследване за импийчмънт срещу Джо Байдън е съсредоточено върху това дали президентът се е облагодетелствал от бизнес сделките на сина си, както твърдят републиканците. Републиканците също така обвиняват Байдън-младши, че е използвал името на баща си, за да си подсигури работа в чужбина.

Хънтър Байдън
Хънтър Байдън

Екипът на специалния прокурор съобщи, че продължава да разследва някои дейности на Хънтър Байдън, сред които подозренията дали някои от неговите контакти с чуждестранни интереси не са нарушили американския Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Той изисква разкриване на лобистка дейност в полза на други държави.

В продължение на няколко години Байдън-младши се е занимавал с различни бизнес начинания по света, като част от тях се припокриват по време с периода, през който баща му е бил вицепрезидент, пише "Ню Йорк таймс". Те включват работа в борда на директорите на украинската енергийна компания "Бурисма", както и осъществяване на инвестиционни сделки в Китай, които му носят приходи от милиони долари.

Синът на Джо Байдън също така е обект на разследване и заради конкретни бизнес сделки. Специалният прокурор, който наблюдава случая, каза, че обвиненията за неплащане на данъци навреме може да бъдат повдигнати във Вашингтон или в Калифорния, където синът на президента живее.

Опасността за Джо Байдън

Както разследването, така и обвинителният акт срещу Хънтър Байдън не бяха неочаквани, но едновременното развитие на събитията засилва предизвикателствата, пред които е изправен баща му.

Три комисии на Камарата на представителите на САЩ ще изискат банкови и други документи в опит да докажат твърденията, че президентът незаконно се е облагодетелствал от бизнес отношенията на сина си и това няма как да не разтревожи Белия дом.

Джо Байдън няма сериозна конкуренция за президентската номинация на Демократическата партия, но някои демократи са все по-обезпокоени от проблемите му, тъй като социологическите проучвания показват, че почти няма разлика в подкрепата за него и за Доналд Тръмп, който отново е водещ кандидат на републиканците, отбелязва "Вашингтон пост".

Обвиненията срещу Хънтър Байдън поставят министерството на правосъдието в странната ситуация да води дела както срещу него, така и срещу бившия президент, който вече е обвиняем по четири дела.

Американското правителство и самият Джо Байдън, който заедно със сина си неведнъж е говорил публично за проблемите му с наркотиците, сега до голяма степен избягват да обсъждат случая. Белият дом препраща въпросите на медиите към министерството на правосъдието и към частните адвокати на Хънтър Байдън, за да не създава впечатлението, че се намесва в работата на съдебната система.

Въпреки обвиненията срещу сина му и възможността те да се увеличат обаче, те към момента не достигат мащаба и количеството на прокурорските обвинения срещу Доналд Тръмп. Бившият американски президент е обвинен в опит за подмяна на изборните резултати през 2020 г. , за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом, след изтичане на президентския му мандат.

С това всеки опит да се използват проблемите на Хънтър Байдън може просто да подтикне американските избиратели да направят сравнение и да видят контраста, пише Би Би Си.

В същото време обаче повечето демократи, когато бъдат попитани, не са доволни, че Байдън отново се кандидатира за Белия дом през 2024 г. Хънтър изглежда като още една причина някои да продължават да настояват 80-годишният президент да се оттегли и да даде път на следващото поколение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG