Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моите данъчни дела". Прокуратурата в САЩ разследва сина на Джо Байдън


Хънтър Байдън (вдясно)
Хънтър Байдън (вдясно)

Хънтър Байдън - син на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, съобщи, че е разследван за потенциални данъчни нарушения. Това може да се превърне в политически проблем за бъдещата администрация на Белия дом.

"Федералните прокурори разследват моите данъчни дела", каза Хънтър Байдън в изявление, публикувано от преходния екип на баща му.

„Приемам този въпрос много сериозно, но съм убеден, че професионалният и обективен преглед ще покаже, че съм се справил с тези неща законно и адекватно, включително с използването на професионални данъчни съветници“, коментира Хънтър Байдън. По думите му е разбрал за разследването на 8-ми декември, но не предостави повече подробности. Предполага се, че проверката е започнала в края на 2018 г.

Информацията става известна в момент, в който се очаква Джо Байдън да обяви избора си за главен прокурор, който всъщност би могъл да наблюдава и въпросното разследване, отбелязват световните агенции.

Ако проверката, която се води от прокурор в Делауеър, се развие, вероятно ще се превърне в политическа игра за републиканците по време на мандата на Байдън. Хънтър Байдън беше обект на критики от страна на президента Доналд Тръмп по време на предизборната кампания, най-вече заради бизнес връзките си в Украйна и Китай.

От екипа на Джо Байдън съобщиха, че избраният за президент е "много горд от сина си, който се е преборил с трудни предизвикателства, включително жестоките лични атаки през последните месеци".

Според източници на Си Ен Ен и Асошиейтед прес в Министерството на правосъдието разследването има за цял да провери дали Хънтър и неговите бизнес сътрудници са нарушили данъчното законодателство и законите за пране на пари при търговски сделки в чужди държави, главно Китай.

Когато баща му е бил вицепрезидент, Хънтър се е присъединил към борда на директорите на украинската енергийна компания "Бирисма". По този начин е породил съмнения, че се е облагодетелствал от политическите си връзки и е създал предпоставки за конфликт на интереси, особено предвид факта, че Джо Байдън е бил дълбоко свързан с политиката на САЩ по отношение на Украйна.

Баща и син Байдън отхвърлиха обвиненията в корупция и конфликт на интересни и ги нарекоха "неоснователни".

В Камарата на представителите, доминирана от демократите, срещу президента Доналд Тръмп беше започната процедура по импийчмънт за злоупотреба с власт. Причината: неправомерен натиск върху Украйна да разследва Байдън. Процедурата завърши с подкрепа за Тръмп в Сената, където превес имат републиканците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG