Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Отново начело”. Какво ще промени Джо Байдън във външната политика на Америка


Джо Байдън ще бъде 46-ият президент на САЩ
Джо Байдън ще бъде 46-ият президент на САЩ

В речта след обявяването на победата му на изборите Джо Байдън говори основно за вътрешните проблеми на Америка. Само два пъти той спомена останалия свят. Останалият свят обаче следеше внимателно всяка негова дума.

“Тази вечер целият свят гледа Америка. И аз вярвам, че Америка е пътеводна светлина за света”, каза Байдън. Няколко минути по-късно демократът каза: “ние ще бъдем начело не само заради примера на нашата сила, но и заради силата на нашия пример”. И толкова по въпроса за външната политика.

Нямаше нужда обаче Байдън да казва нещо повече, защото преди това вече беше казал достатъчно и е ясно какво има предвид с думите, че Америка отново ще бъде начело.

Вашингтон пост съобщи през уикенда, че екипът на Байдън подготвя няколко бързи указа, които новият президент да подпише още в първите си дни. Те предвиждат Съединените щати отново да се присъединят към Парижкото споразумение за климата, отмяна на обявеното от Тръмп напускане на Световната здравна организация, връщане на програмата за “мечтателите”, която позволява на деца, доведени от родителите си нелегално в САЩ, да остават в страната.

С влизането на Байдън в Белия дом обаче идва промяна и в политиката на Съединените щати спрямо останалия свят. Най-важната промяна за Европа е ангажиментът на Байдън да възстанови и заздрави трансатлантическите връзки.

Америка като водач

Джо Байдън иска Америка отново да заеме централното си място на масата, когато става дума за демокрацията и свободата. Той говори през цялата си кампания, че САЩ трябва отново да поведат свободния свят.

“На Съединените щати се пада отговорността да поведат. Нито една друга държава не може да го направи. Нито една друга държава не е изградена върху тази идея (на свободата и демокрацията - б.р.)”, написа Байдън в своя програмна статия във Форин полиси през април.

Байдън обеща още през първата си година в Белия дом да организира като домакин световна Среща за демокрация.

Байдън обеща да покани лидерите на другите демократични страни и заедно да поставят свободата и демокрацията отново в дневния ред. Има и нещо конкретно - Байдън обеща още през първата си година в Белия дом да организира като домакин световна Среща за демокрация. На тази среща той планира да обяви нова стратегия на външната политика на САЩ, която поставя в центъра борбата с корупцията. Намерението на Байдън е да поведе международните усилия за повече прозрачност на световната финансова система, да преследва незаконните данъчни убежища, да конфискува откраднати активи и да затрудни лидерите на държави, които крадат от народа си зад паравана на анонимни компании.

Срещата за демокрация ще покани и представители на гражданското общество от цял свят. Плановете на Байдън включват този форум да излезе с призив към технологичните компании, които да поемат ангажимент за защита на свободата на словото и демокрацията.

"За да възродя душата на Америка". Речта на победителя Джо Байдън
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

“В същото време свободата на словото не може да служи като оправдание за технологичните гиганти и социалните мрежи, за да разпространяват зловредни лъжи”, написа в статията Байдън. Той конкретно спомена опасността от използването на технологиите от режими, които шпионират своите граждани. В тази връзка посочи конкретно една държава - Китай. Докато администрацията на Тръмп също водеше твърда политика спрямо Пекин, промяна при Байдън може да се очаква в политиката към друга авторитарна супер сила - Русия.

Русия

Байдън вече даде ясно да се разбере, че ще има по-твърд подход към руския президент Владимир Путин. Той нарича Москва “опонент” и най-голямата “заплаха” за сигурността на САЩ днес.

Байдън критикува Кремъл за анексирането на Крим и за ролята му в поддържането на войната между проруските сепаратисти в Източна Украйна и правителството в Киев. Тръмп рядко критикува Кремъл.

Аз ще защитавам нашите демократични ценности и ще се изправям срещу авторитарни лидери като Путин.
Джо Байдън

“За разлика от Тръмп, аз ще защитавам нашите демократични ценности и ще се изправям срещу авторитарни лидери като Путин”, написа Байдън в Туитър през август.

Демократите имат по-твърда позиция срещу газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”, защото те засилват зависимостта на Европа от руския газ. Администрацията на Тръмп вече обяви санкции за фирмите, участващи в строителството на двата проекта. От Байдън не може да се очаква да ги отмени, а напротив - да засили натиска.

“Путин може да си мисли, че може да заблуди всеки, че либералната идея е “отживяла”. Но той се страхува от нейната сила. Нито една армия в света не може да се изправи срещу вдъхновяващата идея на свободата, която заразява човек от човека, прескача граници, не се спира от различни езици и култури, коядо дава сила на общности от обикновени граждани и ги превръща в активисти и агенти на промяната”, написа Байдън в статията във Форин полиси през април.

Европа и НАТО

Промяна ще има в отношението на САЩ към техните най-близки съюзници в последните десетилетия - демократичните страни в Европа, обединени в Европейския съюз, и отбранителния съюз НАТО.

През 2016 г. Тръмп нарече северноатлантическия алианс “отживелица”. Байдън нарича НАТО “най-ефективният политическо-военен съюз в модерната история”. Избраният за президент на САЩ иска НАТО да остане силен блок и да се адаптира към новите заплахи, идващи от Русия.

“За да се противопоставим на руската агресия, трябва да поддържаме военните способности на алианса в готовност и да сме готови да приемем нетрадиционни заплахи, като използването на корупцията като оръжие, дезинформацията и киберпрестъпността”, казва Байдън в цитираната вече статия във Форин полиси.

Байдън е против взаимното наказване между Вашингтон и Брюксел с търговски ограничения. Той вижда в Европейския съюз основен съюзник и във възпирането на Китай.

Китай

Позицията на Байдън към Китай в последните години е по-остра в сравнение със заеманите от него позиции като вицепрезидент на Барак Обама между 2009 и 2017 г. Демократът напоследък критикува Пекин за нарушаването на човешките права и некоректните търговски практики.

Според Байдън САЩ трябва да изградят коалиция от съюзници срещу Китай. На първо място това са ЕС и НАТО.

Остър език към Китай използва и Тръмп. Разликата е, че според Байдън Съединените щати не трябва сами да се изправят срещу заплахата от Китай, а да изградят коалиция от съюзници. В тази коалиция на първо място са страните от ЕС и НАТО. Байдън също не подкрепя линията на Тръмп “без повече търговски споразумения”.

“Страните ще продължат да търгуват със или без САЩ. Въпросът е кой пише правилата на търговията… Не Китай, а Съединените щати трябва да са начело”, казва Байдън.

“Китай не може да си позволи да игнорира над половината от световната икономика. Това ни дава възможност да определяме правилата във всички сфери - от околната среда и трудовия пазар, през технологиите и прозрачността, за да продължат те да отговарят на демократичните ценности”, каза Байдън. Според анализатори той едва ли ще отмени наложените от Тръмп мита върху китайски стоки, когато започне търговските преговори с Пекин.

Иран, Афганистан, оръжията

Байдън е казвал много пъти, че иска Съединените щати да се върнат към ядрената сделка с Иран от 2015 г., която ограничаваше разработването на ядрено оръжие от Техеран в замяна на облекчаване на санкциите. След като Тръмп оттегли Вашингтон от сделката, Иран започна да нарушава споразумението. Подновените санкции не принудиха режима в Техеран да поиска преговори. Байдън възнамерява да работи заедно с Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, както и ЕС, за да подобри споразумението.

Байдън казва, че ще изтегли американските войници от Афганистан. Същото казва и Тръмп. Демократът планира на място да остане само малък контингент от специални части, които да изпълняват антитерористични мисии. Байдън наследява от Тръмп напреднали преговори за мир с талибаните.

Следващият президент на САЩ също иска да продължи “Нов СТАРТ”, последният действащ и в момента договор за ограничаване на ядрените оръжия между Вашингтон и Москва. Споразумението изтича през февруари, но може да бъде удължено с до 5 години, ако двете страни се споразумеят.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Тод Принс

    Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

XS
SM
MD
LG