Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изгорете всичко". Убийството на Джулия, което потресе Италия


Млада италианка плаче по време на протест срещу насилието над жени, провокиран от убийството на Джулия Чекетин, извършено на 11 ноември 2023 г.
Млада италианка плаче по време на протест срещу насилието над жени, провокиран от убийството на Джулия Чекетин, извършено на 11 ноември 2023 г.

В седмицата преди Международния ден за елиминиране на насилието над жени Италия е разтърсена от протести. Повод за тях е убийството на млада студентка, за което е задържан бившият ѝ приятел. 22-годишната Джулия е третата с това име и общо 55-ата жена, убита от свой партньор тази година в Италия.

Тя мечтае да стане доктор по биоинженерни науки и е съвсем близо до дипломирането си. Има връзка със свой състудент, който обаче проявява склонност да я контролира. Дори иска от нея да отложи завършването си, защото той изостава и се страхува, че нейният професионален път ще ги раздели. Накрая наистина се разделят. Следва убийство.

Това е кратката история на 22-годишната Джулия Чекетин, която беше убита преди две седмици в Италия. Тялото ѝ беше намерено на 18 ноември в дере край езерото Барчис в района на Порденоне в областта Фриули. Ден по-късно в Германия за убийството беше задържан бившият ѝ приятел Филипо Турета, с когото убитата е имала 18-месечна връзка.

Този случай предизвика масово възмущение в Италия. На фона на протести в редица градове горната камара на италианския парламент прие законопроект за засилване на превенцията на насилието над жени, за повече грижи за жертвите и за затягане на мерките срещу насилниците на жени.

Предложенията бяха приети на първо четене още през октомври, но след убийството на Джулия те бяха подкрепени единодушно на второ четене, което местните медии описват като рядка проява на междупартиен консенсус в Италия.

Така изглежда ситуацията в страната в навечерието на 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието над жени.

Това е сериозен проблем за Италия, където от началото на годината са станали 106 убийства на жени, от които - 87 са извършени в условията на домашно насилие, а 55 - са дело на настоящи или бивши партньори на жертвите.

Жена държи плакат със задраскан надпис "беше добро момче", под който пише "той я уби", по време на демонстрация пред университета в Милано по повод убийството на 22-годишната студентка Джулия Чекетин, 22 ноември 2023 г.
Жена държи плакат със задраскан надпис "беше добро момче", под който пише "той я уби", по време на демонстрация пред университета в Милано по повод убийството на 22-годишната студентка Джулия Чекетин, 22 ноември 2023 г.

Третата Джулия, убита тази година

22-годишната Джулия е третата жена с това име, станала жертва на свой настоящ или бивш партньор от началото на годината в Италия.

През пролетта страната беше потресена от убийството на Джулия Трамонтано, която беше бременна в седмия месец. Разследването разкри, че тя е била намушкана многократно от годеника си Алесандро Импанятиело, след като той неуспешно е опитал да я отрови. Като мотив беше посочено желанието му да започне връзка с друга жена.

Още в началото на януари пък беше застреляна Джулия Донато. Тя стана жертва на приятеля си Андреа Инкорвая, който после се самоуби. Тогава близки на жената разказаха, че от известно време приятелят ѝ е започнал да я ревнува и контролира, припомня БТА.

По време на бдението в памет на 22-годишната Джулия в родния ѝ град Виговано на 19 ноември, нейният баща Джино Чекетин призова жените да споделят с близките си какво се случва в интимните им връзки.

“Ако имате и най-малкото съмнение, че вашата връзка не е такава, каквато я искате, кажете го на някого, защото само така може да се спаси човешки живот, защото само така няма да има поредното убийство на жена”, каза бащата пред събралите се над 1000 души. “Истинската любов не унижава, не разочарова, не смазва, не предава, не разбива сърцето. Истинската любов не крещи, не удря, не убива.”

На бдението присъстваха другата му дъщеря и дори родителите на арестувания за убийството Филипо. По този повод бащата на Джулия каза, че не може да ги съди, защото те също преживяват трагедия. И се зарече, че неговото семейство оттук нататък ще се бори всячески срещу насилието над жени.

Фенове на италианския футболен отбор "Наполи" отдават почит на убитата от приятеля си Джулия Трамонтано, 4 юни 2023 г.
Фенове на италианския футболен отбор "Наполи" отдават почит на убитата от приятеля си Джулия Трамонтано, 4 юни 2023 г.

Убийство, вместо дипломиране

Джулия Чекетин живее с баща си и сестра си във Вигоново. Преди година майка ѝ Моника умира след дълга битка с онкологично заболяване.

Преди три месеца тя се разделя с приятеля си Филипо Турета, за когото негови близки разказват, че е проявявал ревност и склонност да контролира Джулия. Той дори се е опасявал, че няма да може да завърши заедно с нея и това окончателно ще раздели пътищата им. Затова е настоявал тя да отложи дипломирането си.

След раздялата им младата жена споделя, че Филипо продължава да настоява да се съберат и дори я заплашва, че ще се самоубие, ако това не се случи. Двамата продължават да поддържат приятелски отношения.

Последната им среща е на 11 ноември, когато отиват в мол в град Местре в района на Венеция, за да си потърси Джулия тоалет за предстоящото ѝ след 5 дни дипломиране. Там двойката е забелязана в “Макдоналдс”, но след това следите им се губят.

Джулия и Филипо са обявени за национално издирване, техни близки се появяват по телевизията, за да помолят хората да споделят с властите, ако ги видят някъде. Първите публични версии са свързани с евентуално романтично бягство на двамата. След това обаче се появява съмнението, че Филипо може да е отвлякъл Джулия, за да ѝ попречи да се дипломира.

В крайна сметка се оформя и най-зловещата хипотеза. Съсед на Джулия разказва, че е чул викове близо до дома ѝ в нощта на изчезването на младежите и е подал сигнал в полицията, но тя не е открила никого на мястото.

Така разследващите стигат до кадри от охранителна камера, на които се вижда как Джулия опитва да избяга от кола в индустриалната зона на град Фосо, недалеч от града, в който е живеела. Тя обаче е застигната от мъж, ударена е няколко пъти, докато пада безжизнена на земята, и след това е отнесена обратно в колата.

Студенти участват във флашмоб "Минута шум за Джулия" пред университета в Милано, 22 ноември 2023 г.
Студенти участват във флашмоб "Минута шум за Джулия" пред университета в Милано, 22 ноември 2023 г.

Бягството на заподозрения Филипо

На 18 ноември полицията открива тялото на Джулия. По трупа са открити множество рани, нанесени с нож, включително по главата, врата и ръцете ѝ. Филипо вече се издирва като неин предполагаем похитител и убиец.

Хипотезата на разследващите, разказана от агенция АНСА, говори за две нападения, извършени от мъжа. Първото се предполага, че е около 23:18 часа на 11 ноември в колата му, с която е откарал Джулия до дома ѝ. А второто - около 23:40 в град Фосо, където тя се е опитала да избяга, след като той е отказал да я пусне да се прибере.

Разследващите предполагат, че Джулия е била мъртва, когато е била изоставена близо до езерото Барчис.

Според тях тя е починала от кръвозагуба от прободните рани, които е получила. Многото рани по тялото ѝ говорят и за отчаяните опити на Джулия да се отбранява, за да оцелее. Смята се, че смъртта ѝ е била мъчителна.

Филипо Турета изчезва веднага след убийството. Той е задържан на 19 ноември в района на курортния град Бад Дюренберг край Лайпциг, Германия.

Разследването установи, че той се е отправил към Северна Италия, откъдето е преминал в Австрия, плащайки на бензиностанция с изцапани с кръв банкноти. След това влиза в Германия.

Германските власти го задържат, докато шофира без светлини в аварийната лента на магистрала. Филипо не оказва съпротива. След ареста си разказва, че е опитал да се самоубие, но не е успял да събере сили да сложи край на живота си.

Италия официално поиска екстрадицията на заподозрения, а Германия я разреши. Самият Турета не възрази да бъде върнат в родината си, за да бъде съден за убийството на Джулия.

Снимка на плакат с надпис: "За Джулия Чекетин и всички сестри, убити преди нея – ще изгорим всичко", поставен пред университета в Милано, 22 ноември 2023 г.
Снимка на плакат с надпис: "За Джулия Чекетин и всички сестри, убити преди нея – ще изгорим всичко", поставен пред университета в Милано, 22 ноември 2023 г.

"Здрави синове на патриархата"

Тази трагична история провокира много публични реакции от политици и знаменитости. Сред тях обаче се открои отвореното писмо на сестрата на убитата Джулия - Елена Чекетин.

В него тя призова убийците на жени да не бъдат наричани “чудовища” от медиите, защото това определение предполага човек, който е извън обществото. А убийците на жени са част от едно патриархално общество, което ги възпитава в културата на издевателствата над жени.

По думите на Елена убийците на жени не са болни хора, а “здрави синове на патриархата”. И като причина за тези трагични случаи тя сочи факта, че посегателствата над жените се толерират на всякакво ниво в Италия. Дава и пример - желанието на мъжете да контролират жените си или обидните подвиквания зад жени от минувачи на улицата.

“Убийствата на жени са убийства, извършени от държавата, защото държавата не прави нищо, за да ни защитава”, пише Елена Чекетин.

Тя призова хората да не спазват минута мълчание в памет на Джулия, а вместо това - “за Джулия изгорете всичко”.

Това е препратка към поема на перуанската активистка Кристина Торес Касерес, написана през 2017 г. и вдъхновена от серия убийства на жени в Латинска Америка, съобщава “Венити феър”. В нея се описват знакови убийства на жени в различни латиноамерикански страни.

“Ако утре дойде моят ред, ако утре не се върна, мамо, разруши всичко. Ако утре дойде моят ред, искам да бъда последната”, пише Касерес в поемата си.

Творбата ѝ беше масово споделяна в социалните мрежи в Италия през последните дни.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG