Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как ще се регулира изкуственият интелект в интернет технологиите


Европейският парламент прие първите в света регулации за употребата на изкуствен интелект.
Европейският парламент прие първите в света регулации за употребата на изкуствен интелект.

Всички в социалните мрежи могат да изразяват сeбe си, културата си и да създaвaт нoви тeнденции чрез улесняващите приложения с Изкуствен интелект (AI). ЕС е напът да въведе първите в света строги регулации за използване на AI приложения. Какви са технологичните иновации и как се вписват в правилата?

В средата на юни 2023 г. Европейският парламент прие на първо четене първите в света официални регулации за внедряването и употребата на изкуствен интелект (АI).

Приоритетите са АI технологиите в Европейския съюз да стават по-безопасни, по-прозрачни, проследими, недискриминационни и щадящи околната среда. Според законопроекта контролът следва да се осъществява от хора.

От съобщение в официалната страница на ЕП става ясно, че в предложеното законодателство AI технологиите трябва да бъдат класифицирани в 4 различни категории на риск - от минимален до неприемлив.

Системи с изкуствен интелект, които представляват сериозна заплаха за гражданите на ЕС, като социално диференциране или определени видове лицево разпознаване, ще бъдат забранени. Високорискови системи за изкуствен интелект в области като здравеопазване, образование или инфраструктура ще бъдат строго регулирани.

Генеративните AI системи, като чатботове или инструменти за генериране на изображения, към днешна дата не играят по правилата на прозрачността. Новата европейска регулация - ако бъде окончателно приета, ще изисква да се работи в посока внедряване на съобщения, които да предупреждават, че дадено съдържание е генерирано от АI.

Oт една страна този ход може да урежда правата върху интелектуалната собственост на автори и творци в интернет, а от друга - ще пази потребителите от т.нар. deep fake кадри, създавани с цел да дезинформират и подвеждат. Такива кадри все по-често са част от инструментариума на пропагандата и фалшивите новини.

На този фон технологични гиганти въвеждат все повече възможности за използване на AI приложения от потребителите.

Каква е посоката на Мета през 2023 година

Факт е, че потребителите в социалните мрежи разполагат с много повече възможности да изразяват себе си, да представят своята култура и мнение и да създават нови тенденции чрез АI улесняващи приложения.

Отдавна АI работи над трансформиране на снимките според капризите на потребителите в платформите на Мета. Това включва промяна на пропорциите или превръщането на изображенията в картини. Пример е Facebook, като служители на платформата имат достъп до експериментални функции като стикери с изкуствен интелект за приложението Messenger.

Една такава технология дава възможност на потребителите да променят собствените си изображения и снимки въз основа на текстово описание и след това да ги споделят в Instagram Stories.

Как действат технологичните гиганти в 2023 година

Докато Мета все още премисля внимателно ходовете си, повечето технологични гиганти са по-напреднали с внедряването на АI.

  • Microsoft добавя различни AI асистенти към добре познатия Office, към Windows и към търсачката Bing
  • Snapchat има бот, наречен Snap AI
  • Други компании от Adobe до Salesforce пуснаха редица нови функции, които интегрират генеративен AI в техните продукти

АI рисува вместо вас във Photoshop

Компанията Adobe представи бета версия на Photoshop с редактор на изображения, базиран на текстови команди от потребители, които да редактират графични файлове.

Продуктът носи името Firefly и позволява на потребителите да добавят или изтриват елементи от изображения само с текстови команди. Генерираното изображение е много правдоподобно и съответства на цветовете и стила на изображението, което се обработва. С няколко думи - на пръв поглед може би никой няма да разбере, че вижда монтаж.

От Adobe смело заявиха, че са мотивирани от идеята да променят начина, по който хората работят, творят и комуникират помежду си. Плановете на производителя са продуктът да бъде достъпен за всички клиенти на Photoshop до края на 2023 година.

Ще има ли негативни последици от масовото внедряване на АI

Сериозен мотив дали човек да е потребител в определена социална мрежа би бил начинът, по който се осведомява чрез новинарско съдържание, а социалните мрежи в последните години са задължителен канал за всички световни медии.

Притесненията са, че технологии от типа на AI версията на Photoshop може да засили още повече дезинформацията и фалшивите новини, които циркулират в социалните мрежи. Обемът им значително нарастна и от началото на войната, която Русия започна в Украйна. Това от своя страна може да възпрепятства потребителите обективно да правят своя информиран избор.

Ако АI ще генерира бъдещия начин, по който хората изглеждат в социалните мрежи, може би вече много потребители си задават въпроса дали не е време да напуснат определена социална мрежа и да я заменят с друга, където ще получават истинско и полезно съдържание. Дават ли социалните мрежи усещане за по-добро потребителско преживяване, каквито са заявките от централите на технологичните гиганти? И как това ще се впише в новите регулации за AI - само времето ще покаже.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG