Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как пропагандата на Кремъл проби и в култово шоу за интелектуалци


Кадър от интериора в студиото на телевизионната игра за интелектуалци в руския ефир "Какво? Къде? Кога?", което се превърна от "територия без политика" в инструмент на Кремъл за пропаганда.
Кадър от интериора в студиото на телевизионната игра за интелектуалци в руския ефир "Какво? Къде? Кога?", което се превърна от "територия без политика" в инструмент на Кремъл за пропаганда.

Появява се в ефир за първи път още през 1975 г. в бившия СССР. И оттогава е най-популярната телевизионна игра за интелектуалци в рускоезичния свят. Днес вече и тя е интрумент на пропагандата на Кремъл. Ще убие ли войната в Украйна и шоуто "Къде? Какво? Кога?"

Това е история за една от любимите телевизионни шоу програми в руския ефир още от съветската епоха. В нея хора с много знания, облечени в смокинги и потопени в интериор, наподобяващ казино, отговарят на въпроси за литература, история, култура. Бързо темпо и мисъл, игра на думи, остроумие.

"Какво? Къде? Кога?" (Что? Где? Когда? - на руски език) е толкова популярно шоу, че негови версии се появяват в други държави, дори в САЩ. Феновете на викторината имат своя международна мрежа, организират си и турнири. За едни участието в телевизионния форма е трамплин към слава и богатство, за други - за политиката.

Програмата има и своя дългогодишна неофициална политика: да не се занимава с политика. Досега.

Днес "Какво? Къде? Кога? продължава да се излъчва по Първи канал на държавната руска телевизия. Но вече не е същото. То е поредният инструмент за пропаганда на Кремъл и режима на руския президент Владимир Путин, казват ветерани от шоуто пред телевизиа Current Time на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Едни споделят, че метаморфозата се е случила след началото на пълномащабната война, която Русия започна в Украйна през февруари 2022 г. Други - че играта се е превърнала в политически инструмент на Путин още с незаконното анексиране на украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г.

Сега общността на "знаещите" или "експертите" (знатоки - от руски език) около шоуто постепенно се разпада. Някои от най-известните участници го заклеймяват, лоялни членове на мрежата от клубове, посветени на играта, осъждат руската война.

И разказват какво се случва.

"Русия е мъртва за мен"

"Русия е мъртва за мен, а руската телевизия умря заедно с нея. Тя се превърна в пропагандна машина, която служи на агресията", казва пред Current Time Игор Кондратюк, дългогодишен участник във викторината, който я напуска с началото на войната. Той сега е украински телевизионен водещ.

През септември известната участничка Екатерина Мереминска публикува есе от първо лице, в което казва, че с правилото предаването да не се занимава с политика е свършено.

В текста, публикуван от iStories, Мереминска разказва как Наталия Стеценко, водещ продуцент на викторината и вдовица на неговия създател, се свързала с нея дни след началото на руската инвазия. Стеценко поискала от Мереминска да изтрие публикация от страницата си във Facebook, която гласи: "Кажи НЕ на войната".

Участничката отказва и напуска шоуто. Тя не мисли, че участниците сами по себе си са проводници на пропаганда, но предаването вече е точно това.

Вече "никаква политика" означава само едно - да не ти е позволено да кажеш нищо против политиката на руските власти
Екатерина Мереминска

"Вече "никаква политика" означава само едно - да не ти е позволено да кажеш нищо против политиката на руските власти", добавя Мереминска. Ако подкрепяш Кремъл - това вече не е политика, позволено е.

Шоуто напуска и един от най-популярните му участнищи - адвокатът Иля Новиков. Той е част от предаването в продължение на 14 гозини. Тръгва си, когато поема защитата на Надя Савченко - украински военен пилот, прекарал две години в затвор в Русия.

По това време руската държавна пропаганда започва активно да нарича украинците "нацисти" или "бандеровци" - от името на украинския националист от времето на Втората световна война Степан Бандера, чиято организация се бори за независима Украйна извън СССР.

"Когато се появявам по Първи канал вечер с папийонка, това е едно", казва Новиков, "но когато се появявам в ефира на същия канал като защитник на "бандеровците" и "нацистите", това е нещо друго".

Иля Новиков, който е обвинен от Кремъл в екстремизъм.
Иля Новиков, който е обвинен от Кремъл в екстремизъм.

В началото на октомври Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Русия повдигна обвинения в държавна измяна срещу Новиков, който сега живее в Украйна.

Страх да излъчват на живо

"Какво? Къде? Кога?" се появява за първи път в ефир през 1975 г. Човекът, който създава програмата - Владимир Ворошилов, е смятан за титан на съветската и руската телевизия. Той умира през 2001 г. Съпругата му Наталия Стеценко поема контрола върху продуцентската компания, която притежава правата за предаването. Американска версия на шоуто - "Милионерска игра", се излъчва през 2011-2012 г. Играта е адаптирана в още десетина страни - повечето от бившия СССР.

В думи, които на руски се изписват със "з", вече се използва латинската буква "Z" - един от символите на руската война в Украйна.

Макар на пръв поглед пропагандния завой да е уж фин, бившите играчи разказват, че вече в думи, които на руски се изписват със "з", вече се използва латинската буква "Z" - един от символите на руската война в Украйна.

Водещите на предаването представят участници като жители на Русия хора от незаконно окупираните или анексирани украински територии - като Крим, Луганск, Донецк, Запорожие. Промотират се от ефира на играта проруски пропагандни филми срещу Украйна или в подкрепа на войната.

В есето си Мереминска описва и как по време на играта неотдавна се е появил въпрос: "Виждате очертанията на един от регионите на нашата страна. Назовете го."

Очертаната територия е полуостров Крим.

Шоуто преди дълги години се излъчва на живо - без монтаж. Вече и това не е така, за да могат да се редактират евентуални грешки, казва друг бивш участник - Ровшан Аскеров. По думите му продуцентите "се страхуват и вече не излъчват на живо".

През май 2022 г. в съд в Москва започва наказателно дело срещу Аскеров, който сега живее в Украйна. Обвинен е в "реабилитиране на нацизма" заради есе срещу съветски маршал от времето на Втората световна война, когото авторът нарича "крадец".

Потъващ кораб

Даря Салавей, известна бивша състезателка в шоуто от Беларус, казва, че по време на масовите протести, които разтърсиха родната ѝ страна през 2020 г, след като покрепяният от Кремъл президент Александър Лукашенко печели изборите с измами, тя редовно разговаряла с други играчи, които я подкрепяли. В резултат редакторите на шоуто се намесили: "Никаква политика".

Салавей напуска Минск по време на политическите сътресения. След като Русия напада Украйна, тя се отказва от предаването.

След началото на инвазията близо 2000 членове на мрежата на "Какво? Къде? Кога? подписват отворено писмо, с което осъждат войната, наречена от Кремъл "специална военна операция".

Има и такива, които се са съгласни - като Максим Поташев, който защити промяната в тона на шоуто с аргумента, че "да изоставиш геополитическите си интереси, няма да се получи". "Сега, когато започна това глобално разделение, всяка страна трябва да бъде играч или съюзник на някой друг", каза той в съзвучие с режима в Москва.

Игор Новиков отговори: "Някой връзва малката си лодка за голям военен кораб. Когато този кораб започне да потъва, той просто няма време или възможност да се измъкне от него".

Новиков не би искал да види "Какво? Къде? Кога? да потъне "заедно с Първи канал руската телевизия и самата Русия". Но залогът е точно такъв: "Тази война може да се превърне в последния епизод от историята на тази игра."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG