Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спор за деца, тормоз, смърт. Какво знаем за убийството, за което са обвинени майка и дъщеря


Обвиняемите за убийството на Пейо Пеев - Красимира Трифонова и дъщеря ѝ Габриела Славова, вървят под конвой в Софийския градски съд.
Обвиняемите за убийството на Пейо Пеев - Красимира Трифонова и дъщеря ѝ Габриела Славова, вървят под конвой в Софийския градски съд.

Млада жена ражда дете от приятеля си, с когото е разделена. Впоследствие има връзка с друг мъж, забременява отново, но се разделя и с него. Преди да роди за втори път, се омъжва за бащата на първото си дете. Накрая той е убит, а за убийството са обвинени съпругата му и нейната майка.

Петък, 19 януари 2024 г. Край пътя за хижа "Алеко" на Витоша е намерен частично опожарен автомобил, в който има труп на мъж. Първоначално МВР не съобщава за случая. За него се разбира два дни по-късно, когато от вътрешното министерство информират пред БТА, че става въпрос за убийство и за него са задържани съпругата на жертвата и майката на жената.

Официалната версия, разпространена в неделя от полицията, гласи, че мотивът за убийството е спор за родителски права. Появява се и неофициална информация, че мъжът е удушен в колата, а в последствие тя е изоставена и е направен опит да бъде запалена, за да бъдат прикрити евентуални следи от извършителите на престъплението.

В понеделник става ясно, че убитият е 44-годишният Пейо Пеев, обвинена като физически извършител на убийството е тъщата му Красимира Трифонова, а съпругата му Габриела Славова - е обвинена за това, че му е попречила да слезе от колата, докато майка ѝ го е душила.

Софийският градски съд (СГС) задържа за постоянно в ареста Трифонова, но пуска под домашен арест дъщеря ѝ, за да може да се грижи за двете си деца - на 6 години и на 4 месеца.

Макар че заседанието е засекретено по преценка на съда заради обсъждане на факти от интимния живот на замесените, впоследствие става ясно, че ключов по делото е видеозапис от камера в района. На него се вижда автомобилът на жертвата в момента на убийството. От кадрите става ясно, че убитият мъж се съпротивлява. Той седи на шофьорското място, до него е съпругата му, а тъщата му е зад него.

Впоследствие Славова слиза от колата, а Трифонова се премества на шофьорското място и потегля. Ден по-късно автомобилът е открит частично опожарен над столичния кв. "Драгалевци".

Сложни отношения

В историята се появява втори мъж. Това е Велико Минков, който е имал връзка със Славова, след като тя ражда детето си от Пеев и се разделя с него. По време на връзката ѝ с Минков тя забременява отново, но се разделя и с него. Още преди да раждането на второто дете, Минков прави постъпки, за да го припознае. Тогава разбира, че междувременно Славова е сключила брак с Пеев, бащата на първото ѝ дете.

Това стана ясно от няколко медийни участия на Минков и адвоката му Пламен Борисов. Юристът обясни, че бракът е усложнил допълнително ситуацията, тъй като българското законодателство по презумпция присъжда детето на мъжа, с когото майката има брак в момента на раждането.

Самият Минков твърди, че е комуникирал с Пеев преди убийството и мъжът на Славова е бил на мнение, че второто дете трябва да бъде припознато от биологичния му баща. Славова и Трифонова обаче не са били съгласни. Затова Минков дори не е виждал 4-месечното бебе.

Получавал съм такива смразяващи съобщения от Габриела.
Велико Минков

"Получавал съм такива смразяващи съобщения от Габриела. Не мога да ги цитирам дословно, но беше нещо от сорта на: "Омразата ли, завистта ли са ти стиснали гърлото и кислород не минава в никаква посока. Разбирай го, както искаш". Това беше. Месеци преди убийството съм получавал такова съобщение и не съм го взимал насериозно", разказа Минков пред Нова телевизия във вторник.

Тези обстоятелства частично бяха потвърдени и от адвокатката на тъщата - Велика Андонова. В сряда тя коментира пред бТВ, че пред нея Славова е казала, че второто ѝ дете не е от Пеев, но при сключването на брака помежду им той се е съгласил да го гледа като свое.

"Не знам какво означава това, но знам, че има висящ спор кой е бащата", уточни юристката.

Тя отрича двете обвиняеми и убития мъж да са били в лоши отношения и съпругата и тъщата му да са ограничавали достъпа му до децата.

Междувременно неговата адвокатка Миглена Балджиева заяви пред Нова телевизия в сряда, че десетина дни преди убийството той ѝ е написал съобщение, че се опасява, че Славова го е дрогирала или упоила в опит да го изкара наркоман и да му вземе родителските права.

От съобщението, която тя прочете в ефир, става ясно, че по време на среща между Пеев и Славова той е пил от донесен от нея топъл шоколад, след което му е прилошало. Впоследствие си е направил изследване, но Балджиева няма представа какви са резултатите от него.

Тя уточни, че двете деца в момента са при майката на Пейо Пеев и предстои оформяне на документацията от социалните служби те да останат при тях на този етап.

По думите на адвокатката нейният клиент е знаел, че не е биологичен баща на второто дете на Славова, а бракът му с нея е бил фиктивен. Балджиева каза, че двамата не са живеели заедно, но сключвайки го, убитият мъж най-вероятно се е надявал да има възможност да вижда своето дете по-често.

"Мисля, че това е един човек, който е жертва на психологическо насилие от страна на майката на неговото дете", обобщи юристката.

Кои са замесените

Обвиняемата като физически извършител на убийството Красимира Трифонова е дипломат. Тя е бивш консул в Тайланд, където се замесва в скандал преди повече от десетилетие.

Тогава в Банкок временно няма български посланик, а след назначаването на Камен Величков за такъв, между Трифонова и него възниква конфликт. Стига се дори до жалба от нейна страна, че той я е дискриминирал и е упражнил сексуален тормоз върху нея.

Резултатът е, че Величков е отзован, а по късно Комисията по дискриминация обявява, че твърденията на Трифонова са недоказани. По това време външен министър е Николай Младенов, който в крайна сметка решава посолството да бъде закрито.

След като стана ясно, че Трифонова е обвинена в убийство, от външното министерство съобщиха пред БНТ, че започват процедура по нейното освобождаване.

Дъщерята на Трифонова - Габриела Славова, е бивша общинска служителка в Бургас. Участвала е и в предишни парламентарни избори като кандидатка в листа на "Продължаваме промяната" (ПП).

От партията се разграничиха от Славова с уточнението, че тя не е била неин член, а само е присъствала "на учредителното събрание на партията и е била на последно място в бургаската листа".

Убитият Пейо Пеев е възпитаник на немската гимназия в София и дипломиран в Германия авиоинженер.

Велико Минков, който претендира за родителските права над второто дете пък е бивш депутат от ПП.

Определените от СГС мерки за неотклонение на двете обвинени в убийство жени не са окончателни и подлежат на обжалване пред Софийския апелативен съд.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG