Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ е с най-скъпата кампания за местните избори


Двама от съпредседателите на ПП-ДБ - Кирил Пеков (вляво) и Христо Иванов.
Двама от съпредседателите на ПП-ДБ - Кирил Пеков (вляво) и Христо Иванов.

Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) е провела най-скъпата кампания на местните избори през октомври миналата година. Тя е изхарчила над 1,6 млн. лв. След нея се нарежда ГЕРБ с над 1,3 млн. лв. Това сочат данните от публикуваните от Сметната палата отчети на участниците във вота за кметове и общински съветници.

Новината идва, след като 640 участници в изборите са изпълнили задължението си и са подали своите отчети, 8 не са, отчита Сметната палата.

Общо 1154 физически лица са дарили над 2,3 млн. лв. за различните формации.

Над 1 млн. лв. от парите на ПП-ДБ са собствени, близо 359 хил. лв. са дарения от физически лица, а почти 304 хил. лв. са дошли от самите кандидати. От похарчените на ПП-ДБ пари най-много са за медийни услуги – 815 хил. лв. Коалицията е и единствената, посочила, че е платила за социологически проучвания – 65 хил. лв.

Всичките на 1,3 млн. лв. на ГЕРБ са дошли от държавната субсидия. Близо 680 хил. лв. са вложени за медийна реклама, а за консултантски услуги са платени 500 лв.

Единствената друга парламентарно представена партия, която е отчела пари за консултантски услуги, е "Има такъв народ" – 250 лв. Нейната кампания е струвала малко над 224 хил. лв., като 4 хил. от тях са дошли от членски внос. За медийни услуги са платени 150 хил. лв.

На трето място по стойност на кампанията се нареждат "Възраждане", която е изхарчила 946 хил. лв. От тях 828 хил. идват от държавната субсидия, а 52 хил. – от дарения. Повече от половината от парите са отишли за реклама в медиите – почти 542 хил. лв.

ДПС е разходило 670 хил. лв, изцяло собствени пари – от държавната субсидия и членски внос. Не е получавало дарения, а за медийни услуги е платило 350 хил. лв.

БСП е вложила 412 хил. лв. в кампанията си, половината от тях са отишли за реклама и участия в медиите. Получила са дарения в размер на почти 36 хил. лв.

Сред неподалите отчети пред Сметната палата е "Спаси София", чийто председател Борис Бонев водеше листата за общински съветници в коалиция с ПП – ДБ.

От "Спаси София" уточниха пред БНР, че имат национална регистрация, от която не са се възползвали. Те са участвали само в местна коалиция за София с ПП-ДБ и там са дали пълен отчет за направените разходи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG