Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В кръвта ми е." Йоана Георгиева и успехите ѝ в кану-каяка


Йоана Георгиева позира с двата си медала след Световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Аурондзо, Италия.
Йоана Георгиева позира с двата си медала след Световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Аурондзо, Италия.

Възможно ли е да се спечелят два медала в едно състезание? Възможно е, ако състезанието е в няколко дисциплини по кану-каяк и ако си Йоана Георгиева. Целта ѝ са още медали и успехи за България и се хвърля с желание и воля за тях. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Във вторник 20-годишната Йоана Георгиева се върна в България с два медала от Световното първенство за младежи и девойки до 23 години в Италия.

Първият е златен - на 200 м едноместен каяк, а вторият - сребърен - в дисциплината 500 м едноместен каяк.

"Две хилядни (0,02 секунди - бел.ред.) ме лишиха от второто златно отличие. Това са два сантиметра, едно мигване, с просто око не може да се види. Видя се на фотофиниша. Но това още повече ме мотивира за новите успехи", каза тя пред Свободна Европа.

"Готова съм да се боря и да се трудя още повече, за да не се получават повече такива разочарования", добави тя.

Каза, че сребърният медал ѝ е по-ценен от златния, защото е в олимпийска дисциплина, а да участва в олимпиадата ѝ е голямата мечта.

С треньора си Цветан Иванов.
С треньора си Цветан Иванов.

Следваща ѝ цел е Световното по кану-каяк за мъже и жени в Дуисбург, Германия в края на август. Почивка няма, вече започва подготовката за него.

На това състезание се раздават квотите за игрите в Париж през 2024 г., а Йоана Георгиева е решена да се класира за тях.

"Ще бъде трудно, защото ще участват страшно много състезатели, някои от които много по-възрастни и по-опитни от мен. Вярвам, че ще се справя", каза тя.

Но дори и да не спечели квота сега, тя вярва, че ще може да използва и още един шанс догодина - на Световната купа по кану-каяк, където има останали още две места за раздаване.

Тя все още се състезава във възрастовата група на девойките (до 23 г.), но от май тази година има опит и в състезание за жени - от Световната купа в Унгария. Второто ще ѝ е сега, през август, в Германия.

Йоана Георгиева е от Видин и тренира от малка, запалена от майка си и баба си - каякарки, както и от дядо си, който е бил кануист.

"В кръвта ми е", каза тя.

Йоана Георгиева няма свободно време. Целогодишно е на централизирана подготовка и всекидневни тренировки. Професионалният спорт я поглъща изцяло. Но тя това иска, това ѝ харесва.

"Моят живот е кану-каякът и съм се отдала изцяло на него", каза тя. "Знам, че имам още много какво да покажа. Готова съм да завоювам още много успехи за България", добави.

XS
SM
MD
LG