Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата прекрати разследването за гражданството на Кирил Петков


Кирил Петков винаги е твърдял, че не е извършил нарушение, тъй като е подал искане да бъде прекратено канадското му гражданство
Кирил Петков винаги е твърдял, че не е извършил нарушение, тъй като е подал искане да бъде прекратено канадското му гражданство

Софийската районна прокуратура (СРП) е прекратила делото за гражданството на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, съобщиха пред БТА от държавното обвинение.

Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков.

Производството на СРП започна през пролетта, след като вече бившият главен прокурор Иван Гешев влезе в открит конфликт с Бойко Борисов.

Казусът датира от 2021 г., когато ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата, че при назначаването си в служебния кабинет на Стефан Янев на 10 май 2021 г. Петков все още е бил и български, и канадски гражданин, което не е декларирал в подадената декларация до президента. Конституцията забранява на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Петков твърдеше, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство на 21 април 2021 г. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носеше датата 20 август същата година.

По-късно Конституционният съд се произнесе, че указът, с който Румен Радев е назначил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Янев, е противоконституционен.

Наблюдаващите прокурори обаче сега са преценили от събраните материали по случая, че Петков не е извършил престъпление и досъдебното производство е прекратено.

Разследването беше образувано в края на май, когато тогавашният главен прокурор Иван Гешев поиска депутатския имунитет на Петков, а той се отказа от него.

Това искане дойде две години, след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за декларацията, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс. От държавното обвинение казаха тогава, че невярното деклариране е безспорно, но в случая не води до наказателна отговорност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG