Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бюджет ще има". Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха да не прекрояват предложенията на правителството


От ляво надясно: Съпредседателят на ПП Кирил Петков, съпредседателят на ДБ Христо Иванов, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов дават изявление в кулоарите на Народното събрание, 26 юли 2023 г.
От ляво надясно: Съпредседателят на ПП Кирил Петков, съпредседателят на ДБ Христо Иванов, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов дават изявление в кулоарите на Народното събрание, 26 юли 2023 г.

Всички спорове по предложените промени в Закона за бюджета са решени и той ще бъде приет. Това казаха в кулоарите на Народното събрание съпредседателите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков и Христо Иванов, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изявлението им дойде след лидерска среща, на която тримата са решили споровете, които възникнаха в ресорната парламентарна комисия във вторник.

След близо 11-часово заседание комисията прие на второ четене Закона за държавния бюджет за 2023 г., но без предложените от министъра на финансите Асен Василев ключови мерки за засилване на данъчния контрол. Заедно с това значително бяха завишени и разходите, без това да се съобрази с приходната рамка. Промените дойдоха по предложение на депутатите от ГЕРБ, подкрепени от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане".

Заради направените промени Василев каза, че министерството на финансите вече не подкрепя предложения бюджет.

"Мнозинството се консолидира около решения, свързани с приходните мерки в бюджета, около които вчера в комисията имаше съмнение. Най-важното нещо е, че бюджет ще има", каза Христо Иванов.

Той уточни, че става въпрос за спора колко големи да са фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане. Постигнатият консенсус е за фирми с над 100 души персонал, а не заложеното предложение това да са фирми с над 50 души персонал.

"Ако няма бюджет, правителството пада. Отстъпих доста неща", каза Бойко Борисов.

В сряда премиерът Николай Денков също потвърди, че бюджетът ще бъде приет и добави, че взетите от комисията по бюджет и финанси "грешни решения" ще "бъдат коригирани". По думите му, ако програмата на правителството не бъде финансово обезпечена, тя ще остане само под формата на "добри намерения".

"Имам уверенията на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че те ще коригират тези решения, които вчера бяха взети и ще приемат финансовата рамка, така както е подадена от Министерския съвет", каза Денков

Казусът с липсата на гласуван бюджет за 2023 г. продължава от месеци. Още в края на миналата година депутатите приеха удължаването на действието на бюджета за 2022 г. Това се случи по време на управлението на служебното правителство на Румен Радев, което на няколко пъти отказа да внесе проектобюджет за 2023 г.

В предизборната кампания гласуването на редовен бюджет за 2023 г. залегна като основна точка в програмите на всички партии, които впоследствие попаднаха в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG