Връзки за достъпност

Извънредни новини

Забита кирка в колата. Мъж е обвинен за закана за убийство срещу бившата си приятелка


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Мъж е обвинен от Софийската районна прокуратура за заплаха за убийство към бившата си приятелка, след като е отправил закани към нея и е забил кирка в предното стъкло на автомобила ѝ.

За новия случай на домашно насилие съобщи бТВ. То се е случило в софийския квартал "Орландовци" на 16 август. Мъжът първо е заплашил с убийство жената по телефона, а малко по-късно тя е намерила забита кирка в предното стъкло на колата си.

Впоследствие 46-годишният мъж е задържан за срок от 72 часа, а по случая е образувано досъдебно производство от Софийската районна прокуратура. Предстои да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Това е поредната жена, която разказва за упражнено върху нея домашно насилие, откакто в края на месец юли придоби публична известност случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора, която беше пребита, рязана с макетен нож и остригана от бившия си приятел.

Жената разказа пред медията, че посегателството спрямо нея идва след дълга серия от заплахи, побой и агресия от страна на бившия ѝ приятел. По думите ѝ той "не може да преживее" раздялата им след 15-годишна връзка.

Миналата година тя е подала две жалби срещу него, след които мъжът е бил задържан за 24 часа. След като е бил освобождаван обаче, всичко е продължавало постарому. Жената казва, че бившият ѝ приятел многократно е повреждал нейни коли, посягал ѝ е физически и я е заплашвал.

Поредният публично оповестен случай на домашно насилие идва на фона приетите от Народното събрание в началото на август спешни поправки в закона за домашното насилие. Чрез тях се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни.

Те бяха гласувани след случая с Дебора, който предизвика масови протести в цялата страна, а впоследствие публично известни станаха още редица истории на жени, претърпели насилие от партньорите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG