Връзки за достъпност

Извънредни новини

"400 шева бяха направени". Жена е обезобразена в Стара Загора. Обвиняемият ѝ бивш приятел е на свобода


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

18-годишна жена от Стара Загора е пребита и обезобразена с макетен нож, съобщиха Нова телевизия и БНТ в петък. Случаят е от края на юни, а за нападението е повдигнато обвинение на 26-годишен мъж, който е бивш приятел на жертвата. Той е задържан, но впоследствие е освободен от ареста.

Самоличността на пострадалата засега не се разкрива. От Районната прокуратура в Стара Загора идентифицират обвиняемия като 26-годишният Г. Г. Нападението е извършено на 26 юни, но за пръв път случаят става публично известен в края на юли.

Близките на жертвата разказват, че тя е обезобразена с макетен нож и има множество порязвания по ръцете, краката и гърдите. Носът ѝ е счупен, а косата ѝ е подстригана с машинка, при което също е претърпяла наранявания.

“Съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите бяха жестоки, с голяма дълбочина. 400 шева бяха направени по нея, беше в изключително тежко състояние. Главата ѝ беше обръсната, по скалпа ѝ имаше множество рани от машинката. Емоционалното ѝ състояние е сринато”, каза пред Нова майката на пострадалата, чиято самоличност също не беше разкрита.

По думите ѝ нападателят е имал връзка с дъщеря ѝ в продължение на четири месеца, като през това време не е имало индикации за насилие. В деня на атаката той е дошъл пред входа на жилището на семейството и момичето го е пуснало.

Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че в деня след нападението е получила информация от полицията, че е започнало разследване. То е за причиняване на средна телесна повреда, което се наказва със затвор до шест години.

На 28 юни прокуратурата е повдигнала обвинение на заподозрения и го е задържала за 72 часа, а впоследствие е поискала той да остане за постоянно в ареста. Районният съд в Стара Загора е уважил искането на прокуратурата, но впоследствие обвиняемият е обжалвал на втора инстанция.

Окръжният съд в Стара Загора обаче е отменил постоянния арест на предполагаемия нападател. В съобщение на сайта си съдът посочва, че причината за това е, че пострадалата е претърпяла лека телесна повреда, а не средна, както твърди прокуратурата. Магистратите се позовават на заключенията на съдебномедицинската експертиза.

Леката телесна повреда се разследва само по жалба на пострадалия, а не по общия ред. Съдът отбелязва, че при такива случаи не се предвиждат мерки за неотклонение като постоянен арест.

Районната прокуратура посочва, че наблюдаващият обвинител е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза, която да определи вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата.

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че не е защитила жертва на насилие в друг подобен случай. Ставаше дума за 15-годишно момиче, пребито от приятеля си, чийто случай е квалифициран от обвинението като лека телесна повреда - престъпление, което се разследва само по жалба на пострадалия.

Случаят на обезобразената 18-годишна жена идва на фона на статистика на неправителствени организации, че една на всеки три жени в България е преживяла насилие. Официална статистика няма.

Последният известен тежък случай е на 32-годишната Кристина Благоева, която беше убита през април, а за случая беше обвинен бившият ѝ приятел. Българският закон обаче не признава случаи като този за домашно насилие, защото пострадалите не живеят “в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство” със заподозрения си насилник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG