Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Винаги ще бъде добър партньор". Путин пристигна на двудневно посещение в Китай


Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Китай Си Дзинпин
Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Китай Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин каза, че ще работи с колегата си Владимир Путин за „ обновяването“ на страните им, съобщи Ройтерс. Това се случи в началото на еднодневните им разговори в Пекин. Той добави и че Китай „винаги ще бъде добър партньор“ на Русия.

Изказването идва, след като руският президент пристигна по-рано в четвъртък на двудневно държавно посещение в Китай. То ще включва подробни разговори по въпросите на Украйна, Азия, енергетиката и търговията с Китай. Страната се превърна във важен съюзник на Русия особено след началото на войната на Русия в Украйна.

"Китай желае... съвместно да постигнем развитието и обновяването на нашите страни и да работим заедно за утвърждаване на справедливостта и правосъдието в света", каза Си Дзинпин.

Два дни преди Русия да нападне Украйна през февруари 2022 г. Китай и Русия обявиха партньорство "без граници".

В навечерието на посещението си Путин каза пред китайски медии, че Кремъл е „отворен за диалог“ по конфликта в Украйна. Той обаче каза и че всякакви преговори „трябва да отчитат интересите на всички страни, участващи в конфликта, включително и нашите“.

Китай е първата чужда държава, която Путин посещава, след като спечели президентските избори в Русия през март. Те бяха съпроводени от протестни акции и обвинения в манипулации.

В по-ранно интервю за китайската информационна агенция Синхуа преди заминаването си Путин похвали Си за това, че е помогнал за изграждането на „стратегическо партньорство“ с Русия, основано на национални интереси и дълбоко взаимно доверие.

"Именно безпрецедентно високото ниво на стратегическото партньорство между нашите страни определи избора ми на Китай като първата държава, която ще посетя след встъпването ми в длъжност като президент", каза Путин.

Той съобщи, че по време на посещението двете държави ще се опитат да установят по-тясно сътрудничество в областта на "промишлеността и технологиите, космическата и мирната ядрена енергетика, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори".

Очаква се по-късно през деня да бъдат обсъдени и теми, свързани с Украйна.

През последните години Китай засили търговските и военните си връзки с Русия, тъй като Съединените щати и техните съюзници наложиха санкции и на двете страни, особено на Москва, заради нахлуването ѝ в Украйна.

Западните правителства твърдят, че Китай е изиграл решаваща роля в подпомагането на Русия да устои на санкциите и е доставил ключови технологии, които Москва е използвала на бойното поле в Украйна. Путин и Си Дзинпин споделят виждания, според които западните държави са "западащи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG