Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пътешествието за мен продължава". Кийт Ричардс, който на 80 се чувства благословен


Кийт Ричардс свири от десетилетия и звуците на китарата му са направили щастливи милиони хора
Кийт Ричардс свири от десетилетия и звуците на китарата му са направили щастливи милиони хора

От 80-те години, които навърши в понеделник, Кийт Ричардс е прекарал над 60 на сцената и по всичко личи, че няма намерение да спира. Без него Rolling Stones нямаше да е една от най-великите рок групи. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

През 2015 г. американското музикално списание Rolling Stone го класира на четвърто място сред най-добрите 100 китаристи на всички времена. А още от 1989 г. е въведен в Залата на славата на рокендрола като член на легендарната британска банда Rolling Stones (Ролинг Стоунс).

На 18 декември Кийт Ричардс отпразнува своя 80-годишен юбилей и напомни, че тази нестихваща енергия ще остане в музиката му завинаги.

"Аз определено съм благословен, че чисто физически пътешествието за мен продължава. На този етап мога да кажа, че нямам никакви проблеми с това, че остарявам", каза той през септември пред Телеграф в навечерието на годишнината си.

"В бъдеще ми се струва, че могат да ми се случат разни ужасни неща, но нека първо стигнем дотам. Харесва ми идеята, че вече съм почти на 80 и мога да ходя, да говоря. Нaмирам остаряването за забележителен процес", добави той.

Сега, когато вече е на 80, неговите приятели и колеги Мик Джагър и Рони Ууд го поздравиха, като публикуваха общи снимки.

"Да изсвириш своя блус"

Кийт Ричардс e роден на 18 декември 1943 г. в Дартфорд, Кент, Англия. Той е единствено дете на Дорис Дюпри и Хърбърт Ричардс - работник във фабрика, ранен при десанта в Нормандия по време на Втората световна война.

От малък Ричардс е музикален - той е част от хора на Уестминстърското абатство и когато е 10-годишен пее на коронацията на кралица Елизабет II. Дядо му по майчина линия - Август Теодор "Гъс" Дюпри, обаче свири в джаз бенд и именно той му подарява първата китара, когато е още ученик.

За първи път Ричардс се запознава със своя бъдещ партньор в Ролинг Стоунс - Мик Джагър, през 1951 г., когато и двамата посещават началното училище "Уентуърт". После двамата губят връзка, тъй като учат в различни гимназии. Кийт е в техническата гимназия за момчета в Дартфорд, от която е изключен през 1959 г. за множество отсъствия. 10 години по-късно той вече посещава колежа по изкуствата в Сидкъп, когато случайна среща на гарата в Кент го събира отново с Мик, който по това време учи в Лондонското училище по икономика.

Само година по-късно- през 1962 г. се ражда Ролинг Стоунс. Нейният оригинален състав е – основателят Брайън Джоунс (китара, хармоника, клавишни), Мик Джагър (водещ вокал, хармоника), Кийт Ричардс (китара, вокал), Бил Уайман (бас), Чарли Уотс (ударни) и Иън Стюарт (пиано).

Стюарт е изваден от групата още на следващата година, макар че продължават да работят с него, а Джоунс напуска през 1969 г. – само месец преди смъртта си при странен инцидент в басейн. Заменя го Мик Тейлър, а през 1975 г. на неговото място застава Рони Ууд, който е част от групата и досега.

Кийт и Мик през 1967 г. в Лондон
Кийт и Мик през 1967 г. в Лондон

Стилът на свирене на Ричардс е силно повлиян от творчеството на американските блусари от началото на XX век, особено от Мъди Уотърс, Робърт Джонсън и Чък Бери.

"Блусът не се учи в манастир. Трябва да излезеш навън – в света, да разбиеш сърцето си, да се върнеш обратно и чак тогава можеш да изпееш своя блус", казва той.

С любимата си китара Fender Telecaster, той има способността да свири и като основен, и като ритъм китарист, често в една и съща песен - запазена марка на Стоунс. А и на няколкото негови солови проекта.

Днес той казва, че слуша джаз, соул и класическа музика. И продължава да смята, че попът е "боклук". "Той е евтин и лесен за правене, затова винаги звучи еднакво и в него няма чувства".

"Бяха полицаи, но аз не знаех"

Типично за повечето големи рок музиканти, злоупотребата с различни наркотици неведнъж заплашва кариерата на Ричардс. Няколко пъти е арестуван, а пет пъти е обвиняван за притежание на наркотици. Първият случай е след полицейска акция в имението му в Западен Съсекс през 1967 г., където той прави купон с множество музиканти, сред които и тези от Бийтълс.

В автобиографичната си книга "Life" от 2010 г. той разказва в своя неподражаем стил за това. "Почукаха на вратата. Погледнах през прозореца и навън видях тълпа от джуджета, облечени еднакво. Бяха полицаи, но аз не знаех. Изглеждаха съвсем дребни, в тъмносини дрехи и блестящи каски. "Как сте се нагиздили! Трябваше ли да ви очаквам? Все едно, влезте, навън е студено", казал той на току-що надрусаният Ричардс.

Първоначално той е осъден на една година затвор, но само месец по-късно присъдата му е отменена.

На концерт в Остин, Тексас, през ноември 2021 г.
На концерт в Остин, Тексас, през ноември 2021 г.

През 1977 г. той е арестуван в Торонто и обвинен в "притежание на хероин с цел трафик", за което беше признат за виновен, можеше да получи присъда между 7 години и доживотен лишаване от свобода. По-късно обвинението е намалено на "притежание на хероин" и той отново избягва затвора.

Ричардс твърди, че се е отказал от хероина още през 1978 г., а от кокаина - през 2006 г. През 2015 г. обаче той казва пред списание MOJO, че пуши редовно марихуана рано сутрин.

Наскоро пред Телеграф той каза, че е отказал и цигарите, но все още пие алкохол. "Така или иначе не мисля, че за мен ще има място в Рая", добави той.

"Кой по дяволите е Мик Джагър?"

Кийт Ричард и Мик Джагър са известни с бурните си отношения, особено през 80-те години. Приятелството им е описвано от медиите като „любов и омраза“. Отношенията им често са напрегнати и скандалите заплашват равновесието в групата, но все пак той признава, че макар между тях "нещата да са ту добре, ту зле", ако говори за групата, "няма фронтмен като Джагър".

Мик и Кийт на концерт на Ролинг Стоунс в Париж, юли, 2022 г.
Мик и Кийт на концерт на Ролинг Стоунс в Париж, юли, 2022 г.

Демонстративно Ричардс е носил тениска с надпис „Кой по дяволите е Мик Джагър?“. А в биографичната си книга го нарича иронично "Ваше величество" или "Бренда", което доведе до поредно сътресение в Ролинг Стоунс, след което се наложи китаристът да се извинява.

По-късно той му се извини и заради това, че в едно интервю каза, че Джагър, който на 72 години стана баща за осми път, трябва да си направи вазектомия.

"Обичам те"

Самият Кийт Ричардс има четири деца и пет внуци. Първият му брак - 13 години, е с Анита Паленберг, немско-италианска моделка, известна като музата на Ролинг Стоунс и "момичето на 70-те".

Кийт Ричардс, съпругата му Анита Паленберг и синът им Марлон на кинофестивала в Кан през 1971 г.
Кийт Ричардс, съпругата му Анита Паленберг и синът им Марлон на кинофестивала в Кан през 1971 г.

Двамата имат три деца - Марлон, който вече е на 54 години, Данделон -Анджела, на 51 г., а третото умира от синдрома на внезапната детска смърт през 1975 г., когато е само на два месеца.

От 1983 г. Ричардс е женен за американската моделка Пати Хансен, от която има две дъщери - Теодора, на 38 години, и Александра, на 37 години. Точно на рождения му ден двамата отпразнуваха и 40 години от брака си. Ричардс сподели в Инстаграм снимка, на която със съпругата си разрязват сватбената си тортата и написа: "За Патриша, честита 40-та годишнина! Обичам те. Кийт".

Ролинг Стоунс не спират да се "търкалят" в музикалната история. Групата, която миналата година празнува 60 години на сцената, издаде нов албум само преди два месеца. "Hackney Diamonds" е първата компилация с 12 оригинални песни от 18 години насам и първият им албум след смъртта на Чарли Уотс през август 2021 г. Той веднага стигна до челните места в класациите.

Рони Ууд, Мик Джагър и Кийт Ричардс по време на представянето на "Hackney Diamonds" в Hackney Empire в Лондон, 6 септември 2023 г.
Рони Ууд, Мик Джагър и Кийт Ричардс по време на представянето на "Hackney Diamonds" в Hackney Empire в Лондон, 6 септември 2023 г.

Неведнъж Ролинг Стоунс са казвали, че правят последното си турне. Всеки път звучи логично - те вече са едни старци. Но продължават да излизат на сцената с невиждана енергия. Ричардс често се шегува по този повод. "Отнасяйки се така варварски с природата, трябва вече да спрем и да се замислим какъв свят ще оставим на Кийт Ричардс".

Форум

XS
SM
MD
LG