Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тръпки по гръбнака на световните лидери". Защо богатите страни ще платят на бедните милиони долари за климата


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян на Конференцията на ООН за изменението на климата в Дубай, 1 декември 2023 г.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян на Конференцията на ООН за изменението на климата в Дубай, 1 декември 2023 г.

Най-бедните държави в света ще бъдат компенсирани от по-богатите с фонд за щети, настъпили заради климата. Това решиха участниците в Конференцията на ООН за изменението на климата COP28, съобщиха световните агенции.

Конференцията за изменението на климата е ежегодна среща на близо 200 страни от целия свят, които се събират, за да оценят напредъка в борбата с климатичните промени и да предприемат различни мерки, свързани с нея. Тя започна в четвъртък и ще продължи до 12 декември.

Домакините от Обединените арабски емирства (ОАЕ) поставиха обсъждането за подобно решение за общ фонд още на първия ден на конференцията. То беше подкрепено, а няколко държави бързо заявиха участие с общо 400 млн. долара.

Кой колко ще плати

Страните от ЕС ще допринесат с 200 млн. долара, половината от които идват от Германия. ОАЕ съобщи, че също ще се включи със 100 млн. долара.

„Това е позитивен сигнал за импулс за света и за работата ни тук в Дубай“, каза председателстващият COP 28 Султан Ахмед ал-Джабер.

Световните медии коментират решението като изненадващо още в откриващия ден на конференцията. Би Би Си коментира, че това е част от стратегията на домакините от ОАЕ от една страна да насърчат останалите участници за по-смели действия, но от друга, пиар ход, с който Абу Даби да оправдае обсъждането на сделки с фосилни горива с 15 държави.

„Тръпки по гръбнака на световните лидери“

Срещата, която се провежда в Дубай, беше открита с предупреждение от главния секретар на ООН Антониу Гутериш. Той каза, че светът в момента преминава през „климатичен колапс в реално време“, както и че данните, че 2023 г. ще бъде най-топлата в историята, трябва да доведат до „тръпки по гръбнака на световните лидери“.

Фондът се учредява, след като преди три десетилетия за пръв път се появява идеята за него, пише Би Би Си. За загубите и щетите ще бъдат компенсирани конкретно страни, които са пострадали от бедствия, свързани с климата.

Досега обезщетение имаше само за страните, които бяха подпомагани заради повишаването на температурити, както и за намаляването на вредните емисии.

Идеята за учредяването на фонда е приета на миналогодишната конференция в Египет, а през последните 12 месеца са изяснени детайлите, свързани с правилата на работа, кои държави трябва да плащат и кой точно ще управлява средствата.

През 2015 г. в Париж държавите от ООН подписаха съгласие за ограничаване на покачването на световната температура между 1,5 и 2 градуса по Целзий. Заедно с това бяха предприети и множество мерки за намаляването на емисиите, свързани с фосилни горива, с цел намаляване на последиците от климатичните промени.

По-късно Европейският съюз прие собствена политика за климата, станала известна като Зелена сделка, която цели да превърне Европа в климатично неутрална до 2050 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG