Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-младият брат, с по-големите мускули". Как ПП и ДБ договориха кандидатите си за кметове


Манол Пейков
Манол Пейков

Години наред срещу ГЕРБ, но изведнъж - заедно с ГЕРБ. Месеци наред разбирателство между ПП и ДБ, а изведнъж - напрежение за местния вот, което е най-видимо в София, Пловдив, Бургас и Варна. Как тази коалиция си избира кандидатите?

"Продължаваме промяната“ (ПП) са наложили кандидатите за кметове в някои от основните големи градове. Това каза в Студио България на Свободна Европа депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Манол Пейков.

"В началото на преговорите с ПП ние смятахме, че в някои от големите градове имаме силни кандидати, които имат много добри шансове. ПП наложиха кандидати, които почти навсякъде са различни“, каза Пейков. Той добави, че ДБ е трябвало да направят отстъпка, защото „алтернативата беше да се вдигнем и да се кандидатираме отделно, [а е] очевидно за всички, че сега не е моментът“, каза Пейков.

Думите му идват 5 месеца след парламентарните избори, на които ПП и ДБ се явиха като коалиция. На 2 април 2023 г. те спечелиха 63 мандата в 240-местния парламент.

В началото на септември стана ясно, че двете партии ще участват и в местните избори като коалиция с общи кандидати за кметове и общи листи за общински съветници. Това създаде напрежение сред част от привържениците им.

Преди седмица областният председател на "Да, България" в Пазарджик Николай Янев съобщи, че напуска партията. В интервю за БНР той каза, че има напрежение относно коалицията с ПП и съответно управляващата коалиция с ГЕРБ. Начинът, по който ПП доминира, е "без каквато и да е почва", смята той.

Според Манол Пейков имената на кандидатите са определени след преговори между екипите на двете партии, а решенията се обсъждат от ръководните органи на партията.

Най-важното от интервюто

  • "Може би леко импулсивно и хиперболично се изрази премиерът [като нарече зърнопроизводителите терористи]. Истината е, че протестите [на земеделските производители] са задвижвани от определени кръгове".
  • "Постоянно има хора, които не могат да издържат повече. Има хора, които не могат да издържат на дългото бягане“.
  • "Промени се геополитическата обстановка. Допреди две годиини основният ни фокус беше корупцията и основният опонент беше ГЕРБ. С промяната на ситуация нещата се промениха, защото севтът се раздели на два лагера. В момента тази барикада, която преди бяхме изградили се налага да бъде бутната и да бъде изградена една по-важна барикада и това е България да бъде прозападно ориентирана“.
  • "Подкрепям човешки и морално Мустафа Емин. По много изкусен и задкулисен начин тази тема беше въведена в медиите, така че да предизвика възмущение у хората“.

Как се издигат кандидатите за кметове

„Коалицията с ПП беше мъдра и неизбежна“, каза Манол Пейков по повод оценката на решението двете партии да се явят съвместно на парламентарните избори в началото на 2023 г. По думите му „ПП са водещият партньор в коалицията“, но все още са политически неопитни. „Те са по-младият брат, с по-големите мускули“, каза Манол Пейков.

Той коментира думите на областния координатор на „Да, България“ в Николай Янев в Пазарджик, който напусна партията заради несъгласие с начина, по който се взимат решения за номиниране на кандидати за кметове и общински съветници и каза, че „постоянно има хора, които не могат да издържат повече“.

Манол Пейков каза, че кандидатът за кмет на Пловдив Ивайло Старибратов също е посочен от ПП.

Изборът на Старибратов дойде на фона на готовността на самия Манол Пейков да се кандидатира за кмет на града.

Пред Свободна Европа Пейков каза, че „Старибратов е предложение на ПП като компромисна фигура“, той не е заемал крайни позиции по отношение на войната срещу Украйна и ваксините и „това му дава по-добър шанс да привлече периферните гласове“.

Подкрепата на ГЕРБ

Според Манол Пейков причината да се търси подкрепата на ГЕРБ са ключови световни събития. „Промени се геополитическата обстановка. Допреди две години основният ни фокус беше корупцията и основният опонент беше ГЕРБ“, каза Пейков.

По думите му войната на Русия с Украйна е наложила преосмисляне на позициите. „С промяната на ситуацията нещата се промениха, защото светът се раздели на два лагера. В момента тази барикада [с ГЕРБ], която преди бяхме изградили, се налага да бъде бутната и да бъде изградена една по-важна барикада и това е България да бъде прозападно ориентирана“, каза Пейков.

Според него „добре е и е важно хората, които са вършили престъпление, да имат възмездие, но по-важното е да оставим една по-добра страна за нашите деца“.

Случаят "Мустафа Емин“

Първоначалната реакция на „Да, България“ по случая с бившия съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин е била прибързана, каза Манол Пейков.

Той коментира по този начин случай от миналия месец. Тогава медицинска сестра от "Пирогов" написа във Фейсбук, че Емин е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в детска травматология с детето си и се е държал арогантно. Той отрече тези твърдения и поиска проверка по случая. Още преди приключване на проверката от „Да, България“ осъдиха случая. „Реакцията на партията беше прибързана. Трябваше да се изчака. Но и Мустафа се забави да се оттегли [докато приключи проверката], каза Пейков.

„Подкрепям човешки и морално Мустафа Емин. По много изкусен и задкулисен начин тази тема беше въведена в медиите, така че да предизвика възмущение у хората“, каза Пейков. Според него съпругата на Емин, която ходи със забрадка „не е била третирана като първа категория човек“ по време на посещението в болницата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG