Връзки за достъпност

Извънредни новини

След напредъка на юг. Киев съобщава за успехи на изток и боеве на север


Архивна снимка от фронтовата линия
Архивна снимка от фронтовата линия

Въоръжените сили на Украйна постигнаха напредък в източното направление, но са под натиск на север, казаха в четвъртък украински официални представители, съобщи Ройтерс.

От юни Украйна започна изтощителна контраофанзива за изтласкване на руските окупационни сили от територията ѝ. В четвъртък Киев каза, че силите му са отбелязали известен напредък в настъплението си на юг.

Руските сили атакуват фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, каза говорител на източното командване на украинската армия.

"Най-трудният район е секторът Лимано-Купянск", каза говорителят Иля Евлаш пред украинската телевизия.

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск.Украйна казва, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

Също на изток украинските сили се борят за отвоюване територия близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Чий дрон е по-умен? Изкуствен интелект води битка срещу Русия по въздуха
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерната си сводка, че силите на Киев са "постигнали успех" на юг от Андриивка. Селото, което миналия месец си беше върнато от украинските войски, се намира южно от Бахмут в Донецка област.

В сводката се казва, че руските сили са се опитали неуспешно да си възвърнат загубени позиции в район, разположен по на юг.

Според руските съобщения за боевете силите на Москва са отблъснали две украински атаки западно от контролирания от Русия град Донецк.

Ройтерс не успява да провери независимо съобщенията за активностите на бойното поле на двете воюващи страни.

На юг силите на Киев настъпват към Азовско море в опит да разцепят окупираната от Русия територия на две.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски казва, че контранастъплението протича по-бавно отколкото биха желали военните. Той обаче отхвърля критиките, че контраофанзивата се забавя заради стратегически грешки на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG