Връзки за достъпност

Извънредни новини

Контраофанзивата продължава. Украйна съобщи, че напредва на юг и задържа позиции на изток


Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети фронта и се снима с бойците от бригада, която изпълнява бойни задачи край Купянск, Харковска област, 3 октомври 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети фронта и се снима с бойците от бригада, която изпълнява бойни задачи край Купянск, Харковска област, 3 октомври 2023 г.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че са отбелязали известен напредък в настъплението си на юг, като част от изтощителната контраофанзива за връщане на окупираните от Русия територии, съобщи Ройтерс.

Силите на Киев се противопоставят и на руските опити да обърнат успехите на източния фронт, постигнати след началото на контранастъплението през юни. Министерството на отбраната в Москва от своя страна съобщи за известни успехи на своите войски на източния фронт. Информацията за бойното поле не може да бъде потвърдена.

Южната група сили на Украйна отбеляза напредък, докато Киев продължава да се стреми да достигне Азовско море, за да раздели окупираната от Русия територия на юг и на изток.

"Постигнахме частичен успех западно от Роботине", каза пред националната телевизия говорителят на южната група Олександър Щупун, който отбеляза, че украинските войски "продължават да укрепват позициите, които държат" и в някои райони са напреднали от 100 до 600 метра.

Придвижването на юг е по-бавно от бързите завоевания преди година в североизточната част на страната, но украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се готвят за нови настъпления около Роботине и други селища.

Украинският генерален щаб съобщи, че неговите сили са отблъснали руски нападения край Роботине и Вербове, а руската армия не е успяла в опитите да превземе отново територии край Андреевка, ключово село в Източна Украйна, което силите на Киев си върнаха миналия месец.

Кампанията в Източна Украйна се фокусира върху превземането на селища с цел да се върне контролът над опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци тежки сражения.

Украинският президент Володимир Зеленски, който вече отхвърли критиките, че контраофанзивата се забавя заради стратегически грешки, каза пред италианската телевизия SkyTg24 на 4 октомври, че Русия е по-слаба, отколкото в началото на инвазията през февруари 2022 г. и се опитва да замрази конфликта.

„Има умора, но ние ще направим всичко, за да победим врага, и нашето контранастъпление продължава, дори и бавно, за да отблъснем врага“, добави той.

Зеленски каза също, че страната му прави всичко по силите си, за да получи от Запада нови системи за противовъздушна отбрана преди зимата, за да може да се справи с евентуална нова кампания от масиран руски артилерийски обстрел. "Очакваме някои решения от нашите партньори", добави президентът.

"Към края на годината, според нашето разузнаване, ще има повече ядрени заплахи, но това ще е проявление на слабостта на Путин", каза още Зеленски.

Междувременно американският президент Джо Байдън съобщи, че скоро ще произнесе голяма реч за военната помощ за Украйна, в която ще покаже, че е изключително важно тя да продължи. Той изрази опасения, че помощта от САЩ може да бъде засегната от настоящия хаос в Конгреса - за първи път Камарата на представителите остана без председател. Байдън обаче вижда път за предоставяне на помощ, дори ако подкрепата за Киев се разколебае колебае сред някои законодатели, особено републиканците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG