Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради сделка с Белия дом. За първи път Камарата на представителите на САЩ е без председател


Бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Макарти
Бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Макарти

За първи път в историята на Съединените щати (САЩ) Камарата на представителите остана през председател. Това се случи след вот на недоверие, който завърши със свалянето на настоящия председател - републиканеца Кевин Маккарти.

В понеделник крайнодесни политици поискаха Маккарти да бъде отстранен. Причината е сделката с Белия дом за временно удължаване на срока на финансиране на правителството, сключена от Маккарти.

Гласуването се проведе във вторник, като Маккарти беше подкрепен от 210 от републиканците. 8 от тях гласуваха за отстраняването му, като към тях се присъединиха и всички демократи. Така окончателният резултат беше 216-210 гласа за отстраняването на досегашния председател.

След гласуването Маккарти съобщи, че няма да се кандидатира отново за председател на парламента. Той зае този пост през януари, след проведени 15 кръга на гласуване в залата заради отказа за подкрепа от крайнодесните.

След отстраняването му постът ще бъде временно поет от републиканеца от щата Северна Каролина Патрик Макхенри, съобщи самият той.

На 1 октомври конгресът на САЩ избегна блокирането на федералното правителство с гласуване на краткосрочен бюджет в последния възможен момент. Това се случи с голяма покдрепа от страна и на Демократическата, и на Републиканската партия.

Решението дойде, след като Кевин Маккарти внесе проект за бюджета в разрез с искания на някои свои крайни съпартийци.

Блокирането на работата на федералното правителство възниква заради липсата на одобрен бюджет от страна на двете камари на Конгреса и подписването му от президента. В САЩ това се случва до 1 октомври.

Подписаният закон ще бъде в сила до 17 ноември, а дотогава двете партии ще трябва да постигнат консенсус за по-дългосрочно решение.

Камара на представителите на САЩ е долната камара на Конгреса на САЩ. В нея всеки щат е представен пропорционално на населението си. Тя има както законодателна, така и отчасти изпълнителна власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG