Връзки за достъпност

Извънредни новини

11 души са в болница след инцидент с български круизен кораб по Дунав


Полицейски лодки в река Дунав във Виена. Илюстративна снимка.
Полицейски лодки в река Дунав във Виена. Илюстративна снимка.

Единадесет души са ранени и откарани в болница, след като българският круизен кораб "Русе Престиж" се е блъснал в бетонна стена в шлюз на река Дунав.

Инцидентът е е станал през нощта по време на преминаване през шлюзовете на водна централа "Ашах" в Горна Австрия, в района на окръг Ефердинг, уточни българското министерство на външните работи в неделя.

Общо 17 души са пострадали при инцидента, като 11 от тях са откарани в болница. Петима българи са сред пострадалите. Те са били прегледани и са се върнали на кораба, който е продължил по маршрута си.

Новината идва дни, след като товарен кораб се вряза в мост в Балтимор, САЩ. След удара мостът се срути, повличайки в реката няколко автомобила. Загинаха най-малко шестима души.

Обло на борда е имало 142 души, повечето Германци. Корабът пътувал за австрийския град Линц, каза говорител на полицията в близкия австрийски град Ефердинг. Корабът е бил в състояние да продължи пътуването си след инцидента, добави говорителят.

Корабът не е успял да маневрира в района на шлюза и се е блъснал в бетонната стена. По данни на полицията електрониката на кораба е излязла от строя за кратко време. При натискане на аварийния бутон, тя се е включила отново.

Все още не е ясно защо електрониката внезапно е спряла и се е наложило да бъде рестартирана. Вторият капитан е натиснал аварийния бутон, след като корабът вече се е ударил в бетонната стена. По случая е започнало разследване от отдела на полицията, отговарящ за водния трафик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG