Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път. Как изстрелването на руския кораб "Союз" в космоса беше прекратено секунди преди старта


Ракетата-носител "Союз 2.1а" с космическия кораб "Союз МС-25" на стартовата площадка на космодрума Байконур
Ракетата-носител "Союз 2.1а" с космическия кораб "Союз МС-25" на стартовата площадка на космодрума Байконур

Изстрелването на руската ракета "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Союз МС-25" от космодрума Байконур в Казахстан към Международната космическа станция (МКС) в четвъртък неочаквано беше прекратено непосредствено преди старта.

Само 20 секунди преди планирания час се задейства автоматичната система за безопасност и корабът с американка, руснак и беларускиня на борда не можа да излети. Това беше излъчено в канала на руската космическа агенция Роскосмос в YouTube. Екипажът беше евакуиран успешно от капсулата „Союз“.

Провалът на мисията се смята за исторически, тъй като за първи път руски пилотиран кораб не успява да излети заради проблем, възникнал в последните секунди. Отлагания е имало и преди в руската пилотирана програма, но всички са били обявявани по време на предстартовите проверки в деня преди излитането и никога на такъв късен етап.

Космическият кораб трябваше да излети в 13,21 часа по Гринуич. Непосредствено преди това дикторът обяви, че изстрелването няма да се състои. Първоначално причината не беше съобщена, но по-късно ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов каза, че инженерите са установили спад на напрежението в източника на захранване.

Научният блогър Иля Овчинников, който е присъствал на космодрума, съобщи в Telegram, че е имало аварийно спиране на двигателите. При изстрелването, излъчено в канала на НАСА, е съобщено, че двигателите не са се включили по план.

Международният екипаж

На борда на "Союз" бяха руснакът Олег Новицки, беларускинята Марина Василевская и американката Трейси Дайсън. Василевская трябваше да стане първата жена космонавт в историята на Беларус.

За Дайсън това трябваше да бъде третото пътуване до орбиталния комплекс, където да прекара 6 месеца. Новицки, който щеше да осъществи четвъртия си полет до орбиталния пост, и Василевска трябваше да се върнат на Земята след 12 дни в орбита - на е 2 април.

На тази снимка, публикувана от Роскосмос, астронавтът на НАСА Трейси Дайсън (в центъра), руснакът Олег Новицки и Марина Василевская от Беларус махат, докато се качват на борда на космическия кораб
На тази снимка, публикувана от Роскосмос, астронавтът на НАСА Трейси Дайсън (в центъра), руснакът Олег Новицки и Марина Василевская от Беларус махат, докато се качват на борда на космическия кораб

Следващият стартов прозорец за изстрелване към МКС ще бъде в събота, 23 март. Русия продължава да разчита на модифицирани версии на ракети съветски дизайн за извеждане в орбита на комерсиални спътници, както и за транспортиране на екипажи и товари до МКС. Въпреки че екипажът не е бил в опасност, прекратеното изстрелване е значителен инцидент за руската космическа програма.

Той последва провала при изстрелването през октомври 2018 г., когато ракетата „Союз“, превозваше астронавта на НАСА Ник Хейг и Алексей Овчинин от Роскосмос до МКС. Екипажът катапултира на втората минута от полета на височина около 50 км. Комисията, разследваща инцидента, заяви, че причината за инцидента е разхерметизиране на горивния резервоар.

"Союз" са космически кораби, проектирани от Сергей Корольов за съветската космическа програма. "Союз" замества кораба "Восход" и първоначално е замислен като част от програмата на СССР за пращане на космонавти на Луната. Първият безпилотен полет е на 28 ноември 1966 г. Първият пилотиран полет е на 23 април 1967 г.

МКС, която служи като символ на международното сътрудничество след края на Студената война, сега е една от последните останали области на сътрудничество между Русия и Запада на фона на продължаващата вече над две години война, която Москва води в Украйна.

В момента екипажът на станцията се състои от астронавтите на НАСА Лоръл О'Хара, Матю Доминик, Майкъл Барат и Джанет Епс и космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко, Николай Чуб и Александър Гребьонкин.

НАСА и нейните партньори се надяват да продължат да експлоатират орбиталния аванпост до 2030 г.

Знамето на руските затвори в космоса

Малко по-рано едно събитие в космоса предизвика остър отзвук в Украйна преди дни. Руските космонавти Кононенко, Чуб и Борисов поздравиха от МКС служителите на руската Федералната служба за изпълняване на наказанията (ФСИН) с професионалния им празник.

"От все сърце ви поздравяваме с Деня на служителя на наказателно-изпълнителната система. Вие изпълнявате отговорна мисия - възстановявате социалната справедливост, помагате на гражданите, нарушили закона, да поправят живота си", казаха космонавтите, развявайки знамето на ФСИН в орбита.

Службата е органът, който управлява системата от затвори и наказателни колонии. В такава през февруари почина руският опозиционер Алексей Навални. Затова развяването на нейния флаг от МКС предизвика възмущение в украинските социални мрежи, като някои от коментарите бяха, че САЩ продължават да работят заедно с Русия в космоса въпреки войната и подобни събития.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG