Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отне ни 1128 дни, но го направихме". Делян Аспарухов създава първата индустриална космическа империя


Делян Аспарухов
Делян Аспарухов

Той е българин, съосновател на американска космическа компания. И току-що влезе в историята, след като тя стана едва третата, върнала на Земята невредим космически кораб от орбита. И то с кристали от антивирусно лекарство, отгледани там. Той е Делян Аспарухов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Varda Space Industries - ако още не сте чували това име, запомнете го. По поне две причини. Това е първата частна космическа компания, която разработва производствени процеси в орбита, създавайки първите космически минифабрики.

На 21 февруари нейната спускаема капсула W-1 кацна в пустинята в северната част на Юта, САЩ, след почти осем месеца в орбита.

Първата успешно приключила мисия на компанията постигна своята цел - свали на Земята отгледани в космоса кристали от Ритонавир - антивирусно лекарство, използвано за лечение на ХИВ и хепатит С.

Така тя стана едва третата космическа компания, върнала успешно невредим космически кораб на Земята след орбитален полет. Първи това направиха SpaceX на Илон Мъск с корабите Dragon и Boeing с капсулата Starliner.

Втората причина да знаете коя е Varda Space Industries е, че неин съосновател и президент е 30-годишният българин Делян Аспарухов. Идеята за името на компанията идва от "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р. Толкин. Варда - кралицата на Валар, е направила звездите. А Аспарухов и неговият екип стигат наистина до тях.

“Отне ни 1128 дни, но го направихме. Ще го направим отново и отново. Ще установим първата индустриална галактическа империя”, написа той в социалната мрежа X след големия успех.

Причината мисията да се проточи толкова, е, че дълго време компанията не получаваше разрешение за повторно навлизане в атмосферата. То трябваше да дойде от Федералната авиационна администрация (ФАА) и американската армия, която управлява целевите зони за кацане край Солт Лейк сити в Юта.

“Няма начин да бъдат свършени нещата с текущия брой персонал на ФАА. Цялата индустрия усеща това болно място”, обясни Аспарухов още миналата есен.

Преди дни най-после това се случи, макар че от компанията бяха готови още преди месеци.

Малката конусовидна тестова капсула на Varda с ширина 0,9 метра, интегрирана в космическия кораб Rocket Lab Photon, излетя през юни 2023 г. в мисията за споделено пътуване Transporter-8 на SpaceX.

Капсулата на компанията
Капсулата на компанията

Само седмица след излитането Varda обяви, че нейният експеримент за кристализация Ритонавир е проработил. Орбиталната обработка на материали в почти безтегловни условия предлага уникална среда, невъзможна на Земята.

"През последния ден, за първи път, орбитална обработка на лекарства се случи извън управлявана от правителството космическа станция. Това е първата ни стъпка в комерсиализиране на микрогравитацията и изграждане на индустриален парк в LEO (ниска околоземна орбита)“, съобщиха на 30 юни от компанията в X.

Ракетата с капсулата в открития космос
Ракетата с капсулата в открития космос

След успешното приземяване флаконите с Ритонавир ще бъдат изпратени за подробен фармацевтичен анализ. А данните, събрани по време на целия полет на капсулата, включително една част, когато са достигнати хиперзвукови скорости, ще бъдат споделени с американските ВВС и НАСА съгласно договор, който Varda има с тях.

Така компанията вече планира да бъде основен играч в космическото производство.

“Това не е нещо толкова секси като туризма, когато става въпрос за комерсиализацията на космоса. Но това, на което залагаме, е следващата голяма индустрия, която ще бъде комерсиализирана”, казва Уил Бруей - другият съосновател и изпълнителен директор на Varda.

"Ако докажем потенциала на производството, ще имаме оправдание да изпратим не просто няколко държавно спонсорирани астронавти в космоса, а да изградим индустриален парк от над 1000 души в орбита с течение на времето", каза миналата година Аспарухов пред Капитал.

Делян Аспарухов е роден в София през 1993 г. Kогато е едва на три години родителите му се местя в САЩ - отиват в Пасадена, Калифорния, където стават студенти в Калифорнийския технологичен институт, известен още като Калтек. Баща му е математик и от малък Делян е много добър в математиката.

Като ученик той всяко лято се връща прекарва летата си в България, при баба си и дядо си в пазарджишко село, и също така тренира с българските национални отбори по математика и информатика. Дори печели златен медал на една от тях.

След това Делян започва да учи компютърни науки в престижния Масачузетският технологичен институт (МIT), където взема няколко години наведнъж, но в крайна сметка го напуска преди да завърши.

Той няма навършени 20 години, когато се включва в програмата на създателя на онлайн разплащателната система Pay Pal Питър Тийл - Thiel Fellowship. Всяка година тя дава 20 стипендии от по 100 000 долара на студенти от целия свят, които са готови да напуснат университета и да реализират свои собствени проекти.

"Напускаш университета и те научават как да правиш бизнес", казва по-късно Аспарухов.

Така той започва разработването на свое мобилно приложение Nightingale. Основава и първата си компания и от тогава е част от Силициевата долина.

"Първоначално научих за космическото производство, докато бях в гимназията през 2011 г.", разказва Аспарухов. "В крайна сметка изчаках подходящото време и място, за да преследвам идеята. Разходите за изстрелване в космоса паднаха значително заради появата на ракетите за многократна употреба на SpaceX, с което най-накрая направиха бизнеса модела възможен чисто финансово".

През 2020 г. той създава Varda Space Industries заедно със своя партньор Уил Бруей, който преди това е работил пет години в SpaceX. Три години по-късно компанията вече е спечелила 54 млн. долара от инвеститори и има 60 млн. долара доходи.

Сега тя вече е част от Founders Fund - базиран в Сан Франциско фонд за рисков капитал, който е един от първите инвеститори в SpaceX, Palantir Technologies и Facebook. И негов директор е именно Делян Аспарухов.

"Търсете технология, в която нито една част не е напълно нова, а новото е това как тези части се събират", каза той миналата година пред участниците във форума "Robotics Strategy Forum 2023 - България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика", който се проведе в София.

Форум

XS
SM
MD
LG