Връзки за достъпност

Извънредни новини

Косово обвини Сърбия за стрелбата, при която загина полицай. Белград отхвърли обвинението


Група въоръжени маскирани мъже стоят пред манастира Банска в Северно Косово в неделя, 24 септември 2023 г.
Група въоръжени маскирани мъже стоят пред манастира Банска в Северно Косово в неделя, 24 септември 2023 г.

Косово обвини Сърбия за нападението, при което през нощта беше убит един полицай, съобщи Асошиейтед прес в неделя. Белград отхвърли обвинението.

Престрелката се случи рано сутринта в косовското село Банска, община Лепосавич. Съобщава се и за един ранен полицай. Според полицията два камиона без регистрационни номера са блокирали мост на входа на селището. Три полицейски екипа са изпратени да отворят пътя. Те попадат под обстрел от различни позиции с огнестрелно оръжие, ръчни гранати и бомби.

Полицията успява да отблъсне нападението и да откара ранените полицаи в болница, като единият е бил мъртъв при пристигането в болницата, а животът на другия е вън от опасност.

„Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, атакува нашата държава“, написа премиерът на Косово Албин Курти във Фейсбук. „Правителството на Република Косово и държавните ѝ институции са готови и координирани, за да отговорят на престъпността и престъпниците, на терора и терористите“, добави той.

Според съобщението му стрелбата срещу полицията продължава с най-малко 30 души. Курти определи групата като „професионална част“ с униформи, маски и тежко въоръжение. Косовският премиер показа и снимки на няколко високопроходими автомобила без регистрационни номера, както и бронетранспортьор в близост до православен манастир в Банска. Косовският премиер призова извършителите да се предадат на косовската полиция.

В съобщение до медиите Косовският диоцез на Сръбската православна църква каза, че група въоръжени маскирани мъже са атакували манастира Банска с брониран автомобил и са преодоляли насилствено затворените врати на обителта. В момента там има група поклонници от Нови Сад, както и игумен на посещение в манастира. Те са се заключили вътре, а „въоръжени мъже се движат в двора и се чуват отделни изстрели“.

Президентът на Косово Вьоса Османи, която е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, осъди убийството като „нападения срещу суверенитета на Република Косово“ и свидетелство за „дестабилизиращата сила на престъпните банди, организирани от Сърбия“.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич каза, че Курти „бърза да обвини сърбите“ за убийството на косовски полицай тази нощ, докато всъщност самият Курти иска ескалация на място. Очаква се президентът Александър Вучич да направи изявление, с което също да отрече обвиненията.

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел осъди „подлото нападение на въоръжена банда срещу служители на косовската полиция“. Посланикът на САЩ в Прищина също осъди „оркестрираните, насилствени атаки срещу косовската полиция тази сутрин“.

Напрежението между Косово и Сърбия се повиши отново по-рано тази година. Косово обяви независимост през 2008 г., като Сърбия не я признава и насърчава сръбското население там да се противопоставя на централното косовско правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG