Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът възобнови делото срещу Костадин Костадинов за всяване на паника


Костадин Костадинов

Софийският районен съд възобнови делото срещу лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на паника. Това съобщи във вторник вестник „Сега“, като се позова на информация от пресцентъра на съда. Следващото заседание по делото 25 септември, съобщи още медията.

Обвинението срещу Костадинов е от март 2020 г., началото на пандемията от COVID-19, и е за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника.

Прокуратурата го обвини заради негово изказване, че въведените ограничителни мерки заради пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. В същото медийно участие Костадинов беше казал, че има липса на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

След това обаче Костадинов стана депутат. Партията му „Възраждане“ за пръв път влезе в парламента след изборите на 14 ноември 2021 г. През декември същата година той сам се отказа от депутатския си имунитет. Костадинов беше избран за депутат и на изборите през октомври 2022 г. и през април 2023 г. Прокуратурата така и не поиска сваляне на имунитета му, който го пази от наказателно преследване.

Според вестник „Сега“ делото срещу Костадинов е спирано два пъти досега заради депутатския му имунитет. По информация на изданието то е възобновено, след като Софийският районен съд е получил от Народното събрание потвърждение, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

По време на пандемията от COVID-19 партия „Възраждане“ се противопоставяше на мерките за спиране на разпространението на вируса. Впоследствие те се обявиха и срещу ваксините и разпространяваха конспиративни теории за тях, но журналистически репортаж показа, че част от депутатите на партията всъщност са ваксинирани.

По данни на държавния портал за статистика за коронавируса 38 440 българи са починали от заболяването от началото на пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG