Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкрепа на руския реваншизъм". Посолството на Украйна осъди изказване на Костадин Костадинов


Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Посолството на Украйна в София осъди изказване на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Става въпрос за негов призив за това Южна Бесарабия да стане част от България.

В своя позиция от посолство на Киев пишат, че считат за категорично неприемливи изказвания на отделни представители на политически партии в България срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

Въпреки, че името на Костадинов не се посочва изрично в писмото се отбелязва, че "амбиции за прекрояването на карта на Европа и подбуждането към анексирането на територията на Украйна е класическа проява на подкрепа на руския реваншизъм".

Преди ден Костадинов написа във фейсбука си, че "Южна Бесарабия е българска и тя трябва да бъде част от българската държава".

Костадинов повтаря тезата си от години. През май той предизвика друг скандал, когато говореше за автономия за българите в Южна Бесарабия със столица Болград, Белград или Измаил.

От началото на войната на Русия в Украйна той често използва бесарабските българи като част от пропагандата си. На няколко пъти представители на общността излизаха с позиции, че не искат подобна автономия, както и че Костадинов трябва да понесе отговорност, че „използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси“.

В писмото си от посолството посочват още, че изказвания, подобни на това на Костадинов, представляват заплаха за националната сигурност на Украйна и за това Киев ще предприеме всички мерки за превенция и защита, предвидени в националното законодателство и международното право.

През март миналата година Костадинов обяви, че е влязъл в Украйна, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква в Болград, но е бил изгонен с черен печат. Той твърди, че местните власти са му обяснили, че му налагат забрана да влиза в страната заради информация от българските служби, че той е проруски политик. От посолството на Украйна тогава нямаха информация, че Костадинов има такава забрана.

През юни миналата година ръководители на органите на местното самоуправление на 16 населени места в украинската Одеска област, където живеят много етнически българи, отправиха отворено писмо до българския парламент. В него те осъдиха призива на Костадин Костадинов за автономия на българите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG