Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински медии съобщават за атака на Киев срещу Крим. Русия съобщи за 22 свалени дрона


Архивна снимка на експлозии на летище Саки в Крим, 9 август 2022 г.
Архивна снимка на експлозии на летище Саки в Крим, 9 август 2022 г.

През нощта срещу четвъртък руските сили за противовъздушна отбрана са свалили 22 дрона над територията на Русия и анексирания Крим. Това съобщи руското министерство на отбраната.

В съобщението се уточнява, че над Черно море и анексирания Крим са били свалени 19 дрона. Твърди се, че един дрон е бил унищожен и над териториите на Курска, Белгородска и Орловска област.

Губернаторът на Орловска област Андрей Кличков съобщи за два неутрализирани дрона. По думите му те са се опитали да атакуват съоръжения на горивно-енергийния комплекс.

В Крим, според съобщения в медиите, цитиращи местни жители, дронове са забелязани в Симферопол, Севастопол, Джанкой, Саки, Новофедоровка и Евпатория. Каналът на военните кореспонденти Z-"Военни кореспонденти на руската пролет" нарича това "най-масираната атака".

Последствията от атаката срещу незаконно анексирания през 2014 г. от Русия полуостров Крим не се съобщават.

Все още няма независимо потвърждение на тази информация и реакцията на Украйна към нея. Въоръжените сили на Украйна многократно са нанасяли удари с дронове и ракети срещу цели в Крим, включително в Севастопол и близо до Евпатория.

Агенция УНИАН съобщи, че украинските въоръжени сили са извършили мащабна огнева атака срещу военното летище Саки в окупирания Крим. Последният път летището беше ударено през август 2022 г.

Източникът каза, че на летището в нощта на 21 септември е имало най-малко 12 бойни самолета (Су-24 и Су-30), както и зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1".

Радио Свобода все още не може да потвърди тази информация, чакат се сателитни изображения. На летището има и тренировъчна база за координиране на руски въздушни атаки, а както и бойни ударни дронове.

Руското министерство на отбраната не потвърди ракетната атака по летището.

Преди седмица Украйна унищожи руска система за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания от Русия Крим. По рано два руски военни кораба бяха сериозно повредени при мащабен украински военен удар по база за ремонт на кораби в Севастопол - основната база на Черноморския флот на Русия на Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG