Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиан Василев, който беше на ръба да се откаже от гребането, но отново ще бъде олимпиец


Кристиан Василев (в средата) позира заедно със състезаващия се за Сърбия руснак Николай Пименов (вляво) и белгиеца Тим Брис, след като тримата спечелиха квоти за Олимпиадата в Париж, 28 април 2024 г.
Кристиан Василев (в средата) позира заедно със състезаващия се за Сърбия руснак Николай Пименов (вляво) и белгиеца Тим Брис, след като тримата спечелиха квоти за Олимпиадата в Париж, 28 април 2024 г.

Като дете тренира плуване и футбол. Късно се ориентира към гребането, но именно то остава неговата страст и досега. Заболяване от COVID-19 едва не води до отказването му от спорта, но Кристиан Василев решава да продължи и през юли ще гребе на Олимпиадата в Париж.

През първите 500 метра от финала на скиф във втория кръг от Световната купа по гребане в Люцерн в неделя той се движеше трети, но в крайна сметка остана на пето място. Това обаче не може да помрачи настроението на Кристиан Василев, защото точно преди месец той изпълни основната си цел - спечели квота за Олимпиадата в Париж.

На финала в неделя Василев остана на 13,7 секунди зад победителя от Симон Ван Дорп, следван от втория Оливер Цайдлер от Германия, третия Евгени Залати, гребящ под неутрален флаг, и четвъртия Свери Нилсен от Дания.

Много по-ценно за Василев беше второто място в квалификационната надпревара, която се проведе в края на април паралелно с Европейското първенство по гребане в Сегед, Унгария.

Победител тогава беше състезаващият се за Сърбия руснак Николай Пименов, който измина 2000-метровата дистанция за 7:33.32 минути. Българинът остана на 2.11 секунди от него, а трети беше белгиецът Тим Брис.

"Дойдох подготвен и единствената ми мисъл беше да спечеля. Знаех, че най-силният ми конкурент ще бъде Николай Пименов, но основната цел беше да съм в първите трима и да се класирам за Игрите в Париж", каза Василев след успеха.

Той стана вторият български гребец с квота за Олимпиадата в Париж след Десислава Ангелова. Летните игри във френската столица ще се проведат между 26 юли и 11 август.

Василев е роден в Пловдив през 1991 г. В детските си години тренира плуване и футбол. Насочва се към гребането впоследствие и затова има само една състезателна година при юношите. Все пак за този период успява да спечели два сребърни и един златен медал от държавния шампионат. Печели един златен медал при мъжете.

"След това участвах на Балканиада, но отпаднахме, защото лодката ни потъна. Беше за по-малък екипаж, имаше вълни и тя се напълни с вода. Беше малко комична ситуация", спомня си Василев в интервю за пловдивския сайт "Трафик нюз".

Най-големият му успех досега е бронзовият медал от Европейското първенство в Мюнхен, Германия, през 2022 г. Тогава българинът успява да се пребори за място на подиума с германеца Оливер Цайдлер, който гребе в домашния си канал.

"До последния момент вярвах, че мога, но не съм очаквал. Всичко се реши с един финален спринт и там доста се разместиха позициите. Беше доста интересна гонка. Щастлив съм и успях да победя фаворита на цялото състезание. Той беше и на собствени води на канала, на който тренира, което е още един плюс."

Успехът в Мюнхен е още по-ценен за него, защото идва след период от живота му, в който дори обмисля дали да се откаже от гребането. Това се случва, след като заболяване от COVID-19 проваля подготовката му за евентуално класиране на Олимпиадата в Токио, която се проведе през 2021 г. заради пандемията.

"На последната квалификация не успях да бъда в необходимата форма, за да се класирам за Олимпиадата. Нямаше и други състезания, защото отмениха Световното през този сезон. Остана ми една празна година, която рано свърши. Имах много време да мисля и се колебаех дали да продължа", разказва Василев, чието първо участие в олимпийски игри беше в Рио де Жанейро през 2016 г.

За него класирането за такъв форум е "мечтата на всеки един спортист и има защо". Надпреварите на гребния канал на Париж 2024, в които ще участват Василев и Ангелова, започват на 27 юли и ще завършат на 3 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG