Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Баща ми е моят идол". Миколас Алекна, който счупи най-стария световен рекорд за мъже в атлетиката


Миколас Алекна на финала в дисциплината хвърляне на диск на Световното първенство в Юджийн, щата Орегон, през 2022 г.
Миколас Алекна на финала в дисциплината хвърляне на диск на Световното първенство в Юджийн, щата Орегон, през 2022 г.

Преди дни един 21-годишен литовец счупи най-стария световен рекорд за мъже в леката атлетика. С това той измести от ранглистата баща си - двукратен олимпийски и световен шампион. Той е дискохвъргачът Миколас Алекна и е Човек на деня на Свободна Европа.

Попътен вятър. Такъв духаше на 14 април в Рамона, щата Оклахома, когато един диск прелетя невероятните 74,35 метра. Той беше хвърлен от литовеца Миколас Алекна.

Така той подобри с 28 сантиметра световния рекорд на германеца Юрген Шулт (74,08 м), поставен през далечната 1986 г. - точно 16 години преди раждането на Алекна.

Синът на двукратния олимпийски и световен шампион Виргилиус Алекна направи серия от шест успешни опита, като постави рекорда с петия си. За постижението му допринесе и перфектното време - попътен вятър. Той се мери при бяганията и скоковете, но не и при хвърлянето на дискове.

"Трудно е ми е да разбера какво направих току-що. Видях дисковете и знаех, че това може да е моят момент и това просто се случи", каза Алекна след рекорда, който тепърва трябва да бъде официално потвърден. "Просто се наслаждавах на състезанието и съм наистина щастлив“.

Той стана 27-ият, поставил световен рекорд в мятането на диск от началото на ерата на IAAF (Международна асоциация на лекоатлетическите федерации) през 1912 година. Алекна е най-младият сред тях.

В Мюнхен през 2022 г., едва на 19 години, литовецът стана най-младият европейски шампион в историята на дисциплината. Той е и двукратен медалист от световните първенства в Юджийн, Орегон, където спечели сребърен медал и в Будапеща, където през 2023 г. спечели бронзов медал.

Тази година той ще дебютира на Олимпийските игри в Париж.

Алекна на финала на хвърлянето на диск на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, щата Орегон, 19 юли 2022 г.
Алекна на финала на хвърлянето на диск на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, щата Орегон, 19 юли 2022 г.

След последното постижение на Алекна вече двама от тримата най-добри дискохвъргачи в историята на дисциплината са членове на неговото семейство. Виргилиус Алекна беше изместен от сина си и сега той заема третата позиция със 73,88 метра в световната ранглиста за всички времена. Между двамата остава Шулт, поставил световен рекорд, когато е на 26 г.

"Баща ми е моят идол. Той е легендарен хвърляч. Искам един ден да бъда като него. Може би дори да бъде по-добър от него? Ще видим какво ще стане", каза Алекна-младши през август 2023 година пред IAAF.

Виргилиус Алекна е една от литовските спортни икони. Той печели олимпийското злато в хвърлянето на диск на игрите в Сидни през 2000 г. и в Атина през 2004 г. Два пъти е първи и на световните първенства в Париж през 2003 г. и Хелзинки през 2005 г.

Въпреки че баща му е шампион в дисциплината, Миколас хваща диска чак като тийнейджър.

"Преди това се занимавах с футбол, бях нападател и то доста добър. Но пораснах много на височина, краката ми станаха големи. Бях по-бавен и тогава се насочих към хвърлянето на диск", казва той.

Тогава е вече на 16 години, доста закъснял, за да влиза тепърва в нов спорт, но родителите му искат да спортува, без значение какво. И той тръгва по стъпките на баща си.

Прави го по впечатляващ начин. Само две години по-късно вече представлява Литва на Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку и заема 9-о място.

Бронзовият медалист Миколас Алекна позира за снимка след финала в хвърлянето на диск за мъже на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща на 21 август 2023 г.
Бронзовият медалист Миколас Алекна позира за снимка след финала в хвърлянето на диск за мъже на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща на 21 август 2023 г.

През 2021 г., малко преди 19-ия си рожден ден, той вече е световен и европейски шампион за младежи под 20 г.

Две години по-късно на състезание в Бъркли, Калифорния, става най-младият дискохвъргач в историята, хвърлил над 70 метра - 71,00 м. Това е европейски рекорд за младежи до 23 г.

С успехите си той печели стипендия в Калифорнийския държавен университет, след като през 2021 г. се мести да тренира в САЩ.

"Родителите му и треньорът му вкъщи са свършили чудесна работа. Отгледали са страхотно дете и са го научили да бъде дисциплиниран спортист и човек", казва тогава треньорът му Мохамад Саатара.

Извън спорта Миколас Алекна обича да лови риба в езерата край родния си град Вилнюс.

"Ловя езерни риби, щуки и такива неща. Помага ми да се отпусна след тренировка. Мисля си за дискове през цялото време. Но когато започна да ловя риба, забравям за всичко", казва Алекна.

Форум

XS
SM
MD
LG