Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рекорден бюджет". Партиите, подкрепящи кабинета, увеличават парите за култура


Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. Колаж.
Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. Колаж.

ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС са се уговорили да увеличат парите за култура и да увеличат контрола върху търговете за лекарства. Това се разбра след среща на лидерите на парламентарните групи.

Новината за увеличаване на парите за култура идва, след като преди седмица културни дейци, музиканти, артисти и библиотекари от цялата страна излязоха на втори национален протест. Основното им искане е увеличаване на парите за сектор култура.

"Бюджетът за култура ще бъде рекордно увеличен от 387 млн. лв. на 520 млн. лв. Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет за нашето управление", каза Кирил Петков по време на съвместен брифинг с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Двамата обявиха, че се създава и двоен контрол между Министерството на здравеопазването и НЗОК при търговете за лекарства. Беше обявено и финансиране за изграждането на Националната детска болница и Протонен център.

Пари ще има за модернизация на службите, а училища, спортни дружества и църкви няма да плащат скъп промишлен ток.

“За бюджета са уточнени нещата. Днес се уточнихме за културата – рекорден бюджет, всички искания ще бъдат удовлетворени”, каза след срещата председателят на групата на ДПС Делян Пеевски.

Той каза още, че по темата „Лукойл“ също има яснота като остават "малки корекции".

В понеделник Петков и Борисов казаха, че ще внесат законопроект, с който да се гарантира парламентарен контрол при евентуалната продажба на рафинерията "Лукойл".

В сряда разследване на изданието Политико показа, че "Лукойл" в България е използвала "вратичка" в закона, за да заобикаля забраната за внос на руски петрол вЕС . Това се е случвало на цени по-високи от заложения ценови таван, като така е осигурила на Кремъл 430 млн. долара данъчни приходи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG