Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да изравни града със земята". Във втори Бахмут ли ще се превърне Купянск?


Входът на град Купянск, освободен от украинските въоръжени сили от атаката на Русия срещу Украйна в Харковска област, 19 септември 2022 г.
Входът на град Купянск, освободен от украинските въоръжени сили от атаката на Русия срещу Украйна в Харковска област, 19 септември 2022 г.

Купянск е важен жп възел и цел на Москва, за да улесни логистиката си във войната срещу Украйна. Руската армия настъпва към града. Украйна евакуира 37 населени места в района. Ще се превърне ли Купянск във втори Бахмут?

Руската армия отново настъпва към Купянск. Миналата седмица заради засиления обстрел украинските власти обявиха задължителна евакуация на жителите на 37 населени места. В същото време въоръжените сили на Украйна съобщиха, че прехвърлят резерви в посока Лимано-Купянск за възпиране на руското настъпление.

Операциите на руските военни в района нямат стратегически характер, те извършват само локализирани атаки, каза Главното разузнавателно управление на Украйна.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че руските войски напредват в посока Купянск в района на село Олшана, на около 15 километра от града.

Фактът е, че руските военни се приближават до Купянск и са дори по-близо, отколкото твърди руското министерство на отбраната. Това съобщава рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа "Настоящее время", като се позовава на руски провоенни блогъри.

Те определят обявената от украинските войски евакуация в района на Купянск като едно от потвържденията за напредъка на руската армия.

И украинските власти казват, че ситуацията в района е изострена. Зам.-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр каза, че това е основното направление, в което руската армия се опитва да атакува. По думите ѝ руските войски искат да пробият отбраната на въоръжените сили на Украйна и да се насочат директно към град Купянск. Въпреки това, според Маляр, украинските сили успяват да удържат настъплението. Същото твърди и украинският Генерален щаб.

Какво се случва на фронта около Купянск? Пред "Настоящее время" говори Тарас Березовец, офицер от 1-ва отделна бригада на специални сили "Иван Богун".

По думите му Русия е съсредоточила около една четвърт от силите си в района. Целта е превземането на Купянск заради гарата, която е важен пътен възел за руските логистични доставки.

"Преди това те се извършваха от територията на Белгородска област, гара Валуйки и по-нататък през Купянск в посока на така наречената Луганска народна република", каза той.

След загубата на тези територии през септември 2022 г. основните военни действия бяха прехвърлени на юг, в района на Лиман и Бахмут. Сега обаче Москва е заинтересована от връщането на тези територии, каза Березовец.

Той добави, че в района има около 120 хил. руски войници. Те са предимно комбинирани руски бригади, както и осем щурмови отряда от частта Storm Z, формирани от руски затворници като опит за превъплъщение на частната военна групировка "Вагнер".

"Тази идея е на министъра на отбраната Сергей Шойгу и именно той формира тези части. Въпреки това, както по отношение на оборудването си, така и по подготовката си, те доста сериозно отстъпват на "Вагнер", каза Березовец.

Войските са обаче в непосредствена близост до Купянск, имат голямо количество реактивна артилерия и "наистина могат да нанасят огневи поражения с всички видове собствена артилерия", добави той.

Нанасят удари не по военната, а по гражданската инфраструктура
Тарас Березовец

"Врагът тук много активно използва самолети. По-конкретно, управляеми авиационни бомби от типа FAB-250, FAB-500, които нанасят удари не по военната, а по гражданската инфраструктура", каза офицерът.

Той даде за пример частично разрушената наскоро сграда на Общинския съвет на Купянск.

Напредва ли реално руската армия

Тарас Березовец каза, че към момента няма настъпление на противника на нито един от участъците на фронта около Купянск, въпреки твърденията на Москва.

"Всяка война е преди всичко информационна. Врагът традиционно използва такива методи за подвеждане, съобщаване на информация, която не отговаря на действителността", каза той.

По думите му има сериозен натиск на руските сили в посока северните покрайнини на Купянск, но няма напредък. Офицерът отбелязва, че особеност на битките в тази област е, че в района руската армия използва военни с изключително ниско ниво на подготовка.

"Основният акцент е върху защитата на личния състав на руските военни части", каза той.

Според него целта на Москва е да привлече оперативните резерви на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. "Тъй като имаме доста сериозен напредък в южната посока, противникът се опитва да направи всичко, за да гарантира, че тези оперативни резерви не са въведени в битка", каза офицерът.

В същото време въоръжените сили на Украйна съобщиха, че прехвърлят резерви в посока Лимано-Купянск за възпиране на руското настъпление.

В социалните мрежи битките за Купянск вече се сравняват с битките за Бахмут. Березовец обаче не вижда засега заплаха руската армия да превземе града.

"Така е, врагът се опитва да повтори ситуацията с Бахмут: основната им задача е да изравнят града със земята. Именно затова те активно използват реактивни системи за залпова стрелба, артилерийски оръдия и системи "Солнцепек", тежки огнехвъргачки", каза той.

По думите му задачата на руските войски е да унищожат напълно град Купянск, за да не може да се превърне в опорен пункт на украинските отбранителни сили. Тарас Березовец предвижда, че основните им усилия ще бъдат концентрирани върху пълното унищожаване на цялата градска инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG