Връзки за достъпност

Извънредни новини

Латвия ще препоръча на хиляди руски граждани да напуснат страната


В Латвия живеят над 25 000 руски граждани със специален статут
В Латвия живеят над 25 000 руски граждани със специален статут

Правителството на Латвия може да препоръча през септември на няколко хиляди руски граждани да напуснат страната. Това съобщи ръководителят на комисията на Сейма по гражданство и миграция Ингмар Лидака, цитиран от Радио Свобода.

По думите му става дума за пет-шест хиляди души, които не полагат усилия да подновят разрешенията си за престой.

Лидака уточни, че официалните писма ще бъдат адресирани до притежателите на руско гражданство, които все още не са започнали процедура по издаване на разрешение за пребиваване в Латвия по новите правила и не са положили задължителен изпит по латвийски език.

Получилите заповедта ще трябва да напуснат Латвия в рамките на три месеца. Неизпълнението ѝ се наказва с глоба, без да се носи наказателна отговорност. По закон обаче тези, които загубят правото си на пребиваване в страната, която е член на Европейския съюз, ще трябва да бъдат експулсирани.

В Латвия живеят над 25 000 руски граждани със специален статут. Преди да получат руски паспорт, те са били латвийски граждани.

В края на септември 2022 г. латвийският парламент законно анулира разрешенията за постоянно пребиваване на такива хора, считано от 2 септември 2023 г. За да запазят правото си да живеят в Латвия, те трябва да кандидатстват за разрешение за пребиваване по новата процедура.

Камчия. Парче от България, което е под властта на Москва
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG