Връзки за достъпност

Извънредни новини

България разреши на Лавров да прелети над страната, за да отиде в Скопие на среща на ОССЕ


Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров

Министерството на външните работи (МВнР) е разрешило самолетът на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над България, съобщи институцията в понеделник вечерта.

Новината идва, след като през февруари 2022 г. България и повечето страни в Европа затвориха въздушното си пространство за руски самолети в знак на солидарност с Украйна, която беше нападната от Русия. Забраната важи за всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация.

Решението на МВнР е по искане на Северна Македония - действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. Поводът за полета е заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември-1 декември 2023 г. Русия е една от 57-те страни членки на ОССЕ.

В прессъобщение МВнР казва, че е дало разрешение за полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум. Разрешението е временно и важи 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане.

Според МВнР разрешението за Лавров попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на Европейския съюз (ЕС) спрямо него и "не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС".

По-рано Европейската комисия (ЕК) каза, че Лавров може да пътува до ЕС и Северна Македония, въпреки че е санкциониран.

Северна Македония, която е член на НАТО, също има забрана за руски полети, като преди дни съобщи, че ще направи изключение за посещението на Лавров.

В Скопие за срещата се очаква да пристигнат 76 делегации на държави членки и партньори на ОССЕ, представени предимно от министри на външните работи.

По думите на Лавров няколко западни държави вече са поискали срещи с него по време на срещата на върха. "Вече има няколко искания за срещи - включително от западни представители", каза Лавров.

През юни миналата година беше отменено посещение на Лавров в Сърбия, защото съседните ѝ страни България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета му да премине през въздушното им пространство.

По-рано през 2022 г. БГНЕС съобщи, че руски самолет е минал през въздушните граници на България с разрешението на МВнР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG