Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сюрреалистично и неописуемо чувство". Лени Кравиц никога не е мечтал за звезда, но винаги е бил на звездната алея


Лени Кравиц получава звезда на Алеята на славата в Холивуд, 12 март 2024 г.
Лени Кравиц получава звезда на Алеята на славата в Холивуд, 12 март 2024 г.

Той е талант, чар и музика. Има четири награди „Грами“. А вторник беше неговият ден в Холивуд, защото получи своята звезда на Алеята на славата. Той е Лени Кравиц, който съвсем скоро ще стане на 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

"Никога не съм мечтал да имам звезда (на Алеята на славата). Но мечтаех да правя музиката, която искам. Да видя името си Лени Кравиц – гравирано върху улицата, по която съм се разхождал, е сюрреалистично и неописуемо чувство", каза музикантът по време на церемонията, на която беше удостоен със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Неговата звезда е под номер 2774.

Лени Кравиц е роден на 26 май 1964 г. в Ню Йорк, САЩ. Баща му Сай Кравиц е телевизионен продуцент, а майка му Рокси Рокър е актриса. Тя е известна с участието си в сериала "The Jeffersons". Точно заради него семейството на Лени се мести в Лос Анджелис. Тогава Лени е на 11 години.

На 15 той решава да напусне дома си.

"LA е градът, в който като наивен тийнейджър реших да напусна дома си. И да оставя добротата на хора, които не познавах, хората от LA и улиците на града да бъдат моето училище за музиката, креативността и за живота", казва още Кравиц при получаването на своята звезда на Алеята на славата.

Лени Кравиц и Дензъл Уошингтън
Лени Кравиц и Дензъл Уошингтън

На тази церемония до Лени бяха Зоуи Кравиц - единственато му дъщеря от връзката му с актрисата Лиза Боне, както и актьорът Дензъл Уошингтън – близък приятел на музиканта.

Лени Кравиц с дъщеря си
Лени Кравиц с дъщеря си

Първият албум на Лени Кравиц "Let Love Rule" излиза през 1989 г. и достига до 61-во място в класацията Billboard. През 1990 г. Кравиц написва песента "Justify My Love" за Мадона и това му носи голяма популярност.

Албумът му "Mama Said", който излиза през 1991 г. достига 40-а позиция в класацията на Billboard.

Майката на Лени е истинско вдъхновение и пример за него.

"Майка ми ми даде много добри съвети и имаше още много на какво да ме научи. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че всичко което ти е казала мама е истина", казва Кравиц в свое интервю преди години. Нейната смърт през 1995 г. е един от най-тежките моменти в живота му.

Третият му албум - "Are You Gonna Go My Way" от 1993 г., го прави истинска звезда, а през 1994 г. Кравиц е обявен за "Най-успешен артист".

Той има четири награди "Грами" – за най-добро мъжко вокално рок изпълнение с "Fly Away" през 1999, за най-добро вокално рок изпълнение с "American Woman" от 2000 г., за най-добро вокално рок изпълнение с песента "Again" за 2001 г. и за най-добро вокално рок изпълнение с "Dig In" за 2002 г.

През 2003 г. той издава песента "We Want Peace" по повод войната в Ирак. Следващите му три албума - "Baptism", "It`s Time For a Revolution" и "Black And White America", също са със социална и политическа насоченост.

През 2009 г. Лени Кравиц дебютира и в киното с роля в номинирания за "Оскар" филм "Precious", а през 2012 г. участва в "Игри на глада".

Кравиц е известен и с връзките си с красиви жени. Той се развежда със съпругата си Лиза Боне още през 1993 г. После е имал връзки с актрисата, певица и модел Ванеса Паради, с модела Адриана Лима, а през 2003-2004 г. има връзка и дори е сгоден за актрисата Никол Кидман. Но никога повече не е стигал до сватба. Засега.

Лени Кравиц през 2022 г.
Лени Кравиц през 2022 г.

От няколко години Кравиц живее на Бахамските острови. Той е веган. Поддържа формата си с тренировки, но най-вече сред природата, а не във фитнес залите, и от 2016 г. насам казва, че се стреми да се храни само със сурови зеленчуци. Дори има собствена градина, в която отглежда плодове и зеленчуци.

Лени Кравиц е имал два концерта в София. За първи път идва през 2008 г. и очарова публиката, която тогава е от 15 000 човека, с невероятния си талант не само като певец, но и като инструменталист. Лени свири на пиано, барабани, китара и други инструменти. За втори път Кравиц прави концерт в България през 2019 г. пред препълнената зала Арена Армеец (сега Арена София).

Лени Кравиц на 25-ата годишнина на Залата на славата на рокендрола, Ню Йорк, 2009 г.
Лени Кравиц на 25-ата годишнина на Залата на славата на рокендрола, Ню Йорк, 2009 г.

Тази година Лени Кравиц е номиниран за един от изпълнителите, които могат да "запишат имената си" в Залата на славата на рокендрола. Но дали това ще стане, ще разберем през есента на 2024 г.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG