Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четвърт град под вода. Хиляди загинаха, а над 10 000 са в неизвестност след циклон в Либия


Либийският град Дерна след наводненията
Либийският град Дерна след наводненията

Най-малко 1000 души са загинали, а над 10 000 се смятат за изчезнали след наводнения в източната част на Либия във вторник, съобщи Ройтерс.

Те бяха причинени от бурята "Даниел", която скъса язовирна стена, помете сгради и унищожи близо една четвърт от град Дерна. Той се намира в източната част на Либия, на брега на Средиземно море.

До момента откритите тела са повече от 1000, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Те обаче очакват броят на жертвите в северноафриканската страна да нараства.

Ураганът "Даниел" връхлетя през Средиземно море в неделя, като наводни множество крайбрежни градове в източната част на Либия и разруши град Дерна, който има около 125 000 жители.

Видеоклип в социалните мрежи показва останките от разрушен язовир на 11,5 км от града.

„Броят на откритите тела в Дерна е повече от 1000“, каза пред Ройтерс Хичем Абу Чкиуат, министър на гражданската авиация и член на комисията за извънредни ситуации в администрацията, която контролира източната част на страната.

„Не преувеличавам, когато казвам, че 25% от града е изчезнал. Много, много сгради са рухнали", добави той.

Тамер Рамадан, ръководител на либийския клон на базираната в Тунис Международна федерация на дружествата на Червения кръст и червения полумесец, каза пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис, че може да потвърди от независими източници, че броят на изчезналите е достигнал 10 000.

Срутен крайбрежен път в източния град Дерна, на около 290 километра източно от Бенгази, Либия. Снимката е от 11 септември 2023 г.
Срутен крайбрежен път в източния град Дерна, на около 290 километра източно от Бенгази, Либия. Снимката е от 11 септември 2023 г.

Кадри, излъчени от либийската телевизия Ал-Масар показваха хора в гумени лодки, търсещи тела в морето.

„Нямаме с какво да спасяваме хората, нямаме техника... Молим за спешна помощ“, каза Халифа Туил, служител на линейка, пред Ал-Масар.

Либия е политически разделена с две съперничещи си администрации след началото на въоръжения конфликт през 2011 г.

Международно признатото правителство в Триполи не контролира районите на изток, но е изпратило помощ на Дерна, като най-малко един полет с помощи е тръгнал от западния град Мисрата във вторник, предаде Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG