Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 2000 загинаха след труса в Мароко. Световната банка обеща всестранна помощ


Последици от земетресението в Маракеш, 9 септември 2023 г.
Последици от земетресението в Маракеш, 9 септември 2023 г.

Броят на жертвите на земетресението в Мароко достигна 2012 души, съобщи Ройтерс. Ранените към момента са 2059. Обявен е тридневен национален траур. Световната банка обеща да окаже всестранна помощ на пострадалите.

"Ние изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования и предлагаме всестранна помощ на страната във връзка с тази катастрофа", се казва в изявление на Световната банка.

Земетресението разтресе Мароко непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в началото на следващия месец, на които Маракеш трябва да бъде домакин.

Трусът с магнитуд 7 по Рихтер стана през нощта срещу събота. Епицентърът му е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Според експерти броят на загиналите може да се увеличи, тъй като спасителите все още не могат да достигнат до труднодостъпни райони. Кралят на Мароко Мохамед Шести мобилизира армейски екипи за търсене и спасяване, за да търсят оцелели. Участват хеликоптери и дронове.

В много части на Мароко хората спят по улиците от петък, страхувайки се да се върнат по домовете си.

Пострадали са сградите в стария град на Маракеш, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщи Министерството на културата на Мароко. Организацията ще помогне на страната да подготви възстановяването, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG